Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: На београдским изборима ће се мерити – остаје ли Вучић на власти

0

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је вечерас да се наводима Украјине о забринутости да српски плаћеници учествују на руској страни у борбама у Донбасу жели постићи да се Србија додатно притисне да се дистанцира од Русије.

„Треба да постанемо жртве сукоба у Украјини и проблема који постоје на релацији Запад Русија”, рекао је Дачић на телевизији Пинк и додао да Србија жели добре односе са Украјином, али не и да буде “жртва неких других међународних релација”.

Он је додао да Србију “није могао да уплаши” ни амерички званичник Брајан Хојт Ји који је рекао да Србија не може да седи на две столице, а “камо ли амбасадор Украјине”.

Дачић је рекао да је за Србију велика похвала што су се и Запад и Исток, Вашингтон и Москва, сложили да је Београд место вођења мировних преговора о Украјини.

„Нисам сигуран да је Украјина превише задовољна тиме и да је задовољна ставовима у тим разговорима… Не свиђа им се таква позиција Србије”, рекао је Дачић и додао да ће следећи састанак специјалних изасланика САД и Русије за Украјину Курта Волкера и Владислава Суркова бити одржан 13. новембра у Београду.

Коментаришући саопштење Украјине да ће наставити да сарађује са европским партнерима по питању званичника Србије који су повезани са Кримом, Дачић је рекао да је питање да ли је то билатерални проблем Србије и Украјине, или Србија треба да испашта због међународних односа који немају везе са Србијом.

Он је додао да је Србије процесуирала више десетина особа за учешће у борбама на Криму и у Донбасу, док Украјина није процесуирала плаћенике из те земље који су учествовали у прогону Срба у Хрватској 1990-их година.

Дачић је рекао и да је амбасадор Украјине у Србији Олександар Александрович рекао да иде на консултације у Кијев, а да је он од Министарства спољних послова Украјине добио обавештење да ће Александрович бити ван земље.

Он је рекао да је у медијима у Србији информација да је позвао амбасадора Србије у Украјини на консултације у Београд на 50. месту, а да је то веома важна вест.

Дачић је оценио да је Србија, поводом одлуке Приштине да одложи захтев за пријем Косова у Унеско, однела “велику победу”.

„Имали смо план Стејт департмана ко ће како да гласа у Унеско. То је наша велика победа, победили смо САД, Велику Британију, Француску, Немачку, Турску, Саудијску Арабију, а не Хашима Тачија или Беџета Пацолија”, казао је Дачић гостујући на телевизији Пинк.

Он је додао да је Србија ту победу остварила “причом, убеђиванем, посвећеношћу”.

Председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић оценио је вечерас, поводом навода да постоје струје у странци које желе његову смену, да би онај ко би га сменио “пљунуо на себе” јер је како је навео, радио с њим као страначким лидером.

„Тај може само да ме наљути да останем што дуже, али питање је да ли је мени доста свега”, казао је Дачић гостујући на телевизији Пинк.

По његовим речима ниједна странка не би опстала кроз време, као што је то урадио СПС.

„Успели смо да се подигнемо, не желим то да везујем само за себе, али били смо под страшним ударима и тадашње власти и једног дела наше странке који ме оптуживао за издају Слободана Милошевића”, навео је Дачић.

Упитан ко ће бити кандидат СПС-а за градоначелника Београда, лидер социјалиста је казао да пре те одлуке треба донети низ стратешких политичких одлука, од тога да ли истовремено са градским треба одржати и парламентарне изборе, до одлуке о евентуалном заједничком наступу са Српском напредном странком.

„Није да се нећкамо око кандидата већ постоје бројна претходна питања о томе шта доприноси стабилности. Ако идемо на изборе у коалицији са Јединственом Србијом, најлогичније је да кандидат буде Александар Антић јер има искуства као председник Скупштине Београда а постао је и шире познат као министар рударства. Има више кандидата али ту тему уопште нисмо покретали”, рекао је Дачић.

Дачић је оценио да су предстојећи београдски избори важни јер ће се њима мерити и да ли председник Србије и лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић остаје на власти.

Дачић је за телевизију Пинк рекао да је циљ опозиције на тим изборима да ослаби владајућу коалицију СНС-а и СПС-а.

„Београдске изборе треба озбиљно схватити, не у смислу ко ће бити градоначелник, него ће се тиме мерити да ли Вучић опстаје даље на власти или не”, казао је Дачић.

Он је оценио да “мотивација бирача на градским изборима можда није толико велика јер не гласају за Вучића”.