Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Кључно питање није мисија ОЕБС-а већ слобода медија

0

Став Председништва Српског покрета Двери у вези са дописом Покрета слободних грађана и Народне странке

Српски покрет Двери сматра да долазак посматрачке мисије ОЕБС-а на наступајуће изборе у Србији није кључно питање за регуларност изборног процеса, већ су то друга, много важнија питања попут сређивања јединственог бирачког списка и ослобођења медија за равноправно учешће свих политичких опција.

Двери начелно немају ништа против међународних посматрачких мисија на изборима у Србији, иако нисмо присталице мешања странаца у наша унутрашња политичка питања. ОЕБС се, нажалост, показао недобронамеран према Србији и српском народу још од времена распада бивше Југославије, преко случаја посматрачке мисије Вилијема Вокера на Косову и Метохији 1998-99, па све до учешћа у противуставном спровођењу републичких избора на Косову и Метохији у новије време.

Зато предлажемо колегама из опозиције заједнички наступ по много пречим и значајнијим питањима која воде ка фер и поштеним изборним условима, а то је пре свега борба за сређивање јединственог бирачког списка и слободне медије. Без слободних медија нема слободних избора и ту извештај ОЕБС-а, који буде готов неколико месеци по завршетку изборног процеса, нема никаквог утицаја на регуларност избора.

Оправдано сумњамо да – као и у више наврата до сада – посматрачка мисија ОЕБС-а неће ништа променити, чак ће и констатовати да је у изборном дану на бирачким местима све било у реду, да би после више месеци тек објавила своје увиде о бројним изборним неправилностима. За слободне изборе у Србији очито се морамо сами изборити.

Зато предлажемо другачије заједничке захтеве према властима у циљу ослобођења медија у Србији и сматрамо да су то прави захтеви који сви заједно најпре треба да упутимо председнику Народне скупштине:

1.Обавезне ТВ дебате између власти и опозиције свако вече током радне недеље на јавним медијским сервисима РТС и РТВ.

2.Оставке свих чланова РЕМ-а и избор новог састава овог државног регулаторног тела за електронске медије који би био спреман да ради свој посао.

3.Укидање националне фреквенције ТВ ПИНК као партијске телевизије СНС због злоупотребе јавног добра у сврхе партијске пропаганде владајуће странке.

4.Формирање Надзорног одбора Народне скупштине Републике Србије за праћење спровођења и заштиту правилности изборног процеса.

5.Отварање ТВ Студио Б за гостовање представника опозиције у Београду, као и обавеза свих приватизованих локалних медија од стране људи блиских СНС да ослободе информативни програм и за глас опозиције на локалном нивоу.

Надамо се да ће колеге из опозиције, без обзира на све наше идеолошке и политичке разлике, подржати овај наш предлог и да ћемо заједничким снагама успети да се изборимо за слободу медија и фер и поштене изборе у Србији.

Информативна служба Српског покрета Двери