Прочитај ми чланак

АЗЕМ ВЛАСИ: Југославија је била илузија, Срби су највише изгубили њеним распадом

0

Некадашњи и члан ЦК Савеза комуниста СФРЈ Азем Власи, сматра да је Југославија била илузија, а време у њој узалуд изгубљено, иако је од самог свог настанка пролазила кроз промене и уставне реформе трагајући за формулом опстанка.

Када је изгледало да смо формулу пронашли уставним решењима од 1974. да би опстала колико-толико као потреба свих, отишла је у суноврат. Ако, као таква није могла да опстане, а посебно због начина на који се распала, Југославија је, изгледа, била илузија и време у њој је узалуд изгубљено – оценио је Власи.

yоутубе.цом/Газета Еxпресс

Иако сматра да уласком у еру политичко-партијског плурализма Југославија није могла да опстане, Власи је уверен да је могла да се мирно трансформише у, како каже, одређену форму заједнице независних држава.

– У тој варијанти и Косово би требало да буде држава, јер Косово са Србијом, а без Југославије, била би немогућа мисија. Југославија је и по уставним решењима од 1974. била нешто попут “мини Европске Уније“ данас. Дакле, била је више конфедерација него федерација – закључак је Власија.

Он сматра да је су распадом Југославије највише добили “сви који имају своје (нове) државе, а да је највише изгубио српски народ јер, како каже, данас живи у неколико држава ван матичне Србије, а раније је живео у једној држави“.

Према оцени Власија данас постоје и могућности и потребе за сарадњом држава са простора некадашње Југославије.

– Ово је мали геополитички простор и ми се међусобно боље познајемо него са другима у Европи. Али, треба још времена да се излече ожиљци недавне трагичне прошлости. Све ће ићи боље када на политичкој сцени не буду они који покушавају да продуже век трајања политике која је довела до трагичног распада Југославије – каже Власи уз тврдњу да је “ таквих је највише у Београду“.