Прочитај ми чланак

КАЗНЕ ЗА СРПСКЕ ВОЗАЧЕ – ДУПЛИРАНЕ! Што је било 5.000 дин, сад 10!

0

Циљ је повећање безбедности.

Измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја, који је одобрила Влада Србије и проследила га Народној скупштини на усвајање, подразумеваће строже и у неким случајевима дуплиране казне за возаче, смањивање дозвољене количине алкохола у крви са 0,3 на 0,2 промила, а најдрастичнија мера биће кажњавање вожње са 1,2 и више промила жестине у венама са 1.000 евра.

Истим износом ће се санкционисати и одбијање грађана да се подвргну алко-тесту.

Папрено без дозволе

Најконтроверзнији члан о одузимању возила за најстроже саобраћајне прекршаје ипак није ушао у ове измене. Међутим, закон ће карактерисати и строже казне за непоштовање ограничења брзине, прецизније, коришћење мобилних телефона током вожње или невезивање сигурносних појасева, како на предњем, тако и на задњем седишту. За чак осам прекршаја, међу којима су вожња деце млађе од 12 година на месту које није предвиђено за седење, али и вожња без возачке дозволе, предвиђене су најстроже казне од 100.000 до 200.000 динара.

Повећати безбедност

Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја каже за Курир да су ове измене и допуне Закона неопходне у овом тренутку.

– Претходни алати су дали свој максимум и сада је време за неке нове, а све са циљем да бисмо повећали безбедност свих учесника у саобраћају. Подржавам пооштравање казни, јер је циљ да се елиминишу ризици које носи вожња у алкохолисаном стању, насилничка вожња, причање мобилним телефоном или неадекватно превожење деце у возилу. Сматрам да то што одузимање возила као најдрастичнија мера није ушла у овај закон неће много нашкодити и да ћемо свакако успети да смањимо број погинулих на нашим путевима и улицама. Морамо да будемо одговорни и према себи и према другима у саобраћају – каже Божовић за Курир.

Ово ће бити „најскупљи“ прекршаји за возаче, који ће се кажњавати са 100.000 до 120.000 динара:

1. Вожња са више од 1,2 промила алкохола у крви

2. Возачи који одбијају да се подвргну алкотесту

3. Обилажење или претицање возила које се зауставило, или се зауставља, да пропусти пешаке на пешачком прелазу

4. Вожња возила без икакве возачке дозволе или у време кад је дозвола одузета

5. Превоз детета млађег од 12 година на месту возача или на месту које није предвиђено за седење

6. Одбијање власника возила да на захтев полицијског службеника да податке о идентитету лица коме је дао возило на управљање или коришћење

7. Претицање колоне возила под пратњом

8. Непоштовање правила у случају да вас сустигну возила под пратњом

Прекршаји за које ће новчане казне бити повећане:

– коришћење мобилног телефона у току вожње (са 5.000 на 10.000 динара)

– везивање безбедносних појасева (са 5.000 на 10.000 динара)

– забрана претицања (са 6.000 на 20.000 динара)