Прочитај ми чланак

ЕПИДЕМИЈА МАЛИХ БОГИЊА У БЕОГРАДУ Регистрован вирус код четири особе

0

У току данашњег дана у Београду ће бити пријављена епидемија малих богиња, јер је код четири особе, који нису повезане, лабораторијски утврђен вирус, сазнаје "Блиц".

Процедура за пријаву епидемије је тај да локални завод за јавно здравље пријави епидемију на својој територији Институту за јавно здравље „Батут“, који након добијене документације региструје ту локалну епидемију. Управо на овај начин ће у току данашњег дана, а најкасније сутра, бити пријављена епидемија морбила у Београду.

Како је „Блиц“ већ писао јуче је Инститит „Торлак“ лабораторијски потврдио морбиле код четири особе из Београда, које претходно нису биле у контакту са зараженима на Косову.

Стручњаци кажу да само једним контактом са зараженом особом неминовно долази до ширења болести, као и да једна особа може заразити њих 15.

Како је раније за „Блиц“ рекао епидемиолог Зоран Радовановић, хируршка маска је релативна заштита и да је једина поуздана заштита од морбила управо ММР вакцина које се многи плаше.

– Маска може донекле да заштити, али причамо о високозаразној болести која се лако шири. Довољно је да се борави у просторији у којој је заражена особа кинула да би се и други заразили. Вакцина је најпоузданија заштита, а уколико се особа која је примила ММР зарази, добиће блаже симптоме. Зараза се брзо шири, дете је заразно и пре него што се појаве први симптоми. Наиме, два дана пре појаве симптома, када је дете привидно здраво, оно је извор заразе. Затим, и када добије високу температуру и четири до пет дана од појаве оспи оно може да зарази друге особе – прича Радовановић.

Лекари наводе да период инкубације болести траје од 10 до 12 дана, да се оспе појављују између два и четири дана од почетка, а пролазе после четири до шест дана.