РУШЕЊЕ РУСИЈЕ: Како је Немачка финансирала Октобарску револуцију

115

Октобарска револуција важи као победа радника и сељака над владавином цара. Мало ко зна да је њу у великој мери омогућио и немачки цар. Он је 1917. помогао бољшевицима и то по плану богаташа званог „Парвус“.

Цирих, 9. Април 1917. На железничкој станици су 32 руска емигранта спремна за полазак. Они нису једини који су дошли: „Издајице, лупежи, свиње!“, добацују им многи. Али, присутни су и они који подржавају путнике: певају интернационалу. На тренутак су и шине биле блокиране, међутим, воз је некако успео да напусти станицу.

У питању је немачки ванредни воз, који је на располагање ставио цар Вилхелм ИИ како би распирио револуцију у Русији. Јер, у једном од вагона седи нико други до Владимир Иљич Уљанов звани Лењин. Уз помоћ Немачке, он је напустио свој азил у Швајцарској да би недељу касније стигао на циљ: Петроград, данашњи Санкт Петербург. У Русији је управо прошла Фебруарска револуција која је одувала са трона цара Николаја ИИ, на власти је била провизорна влада а велика револуција још није била на видику.

Пруски бајонети и руске пролетерске песнице

Повратак познатих егзиланата у домовину је у Берлину праћен са великом пажњом. „Лењинов долазак у Русију је успео. Он ради баш као што желимо“, поручило је руководство немачке војске Министарству спољних послова. Политички парадокс, како изгледа. Вилхелм ИИ се повезао са комунистом Лењином. Циљ немачког цара: дефинитивно слабљење Царства са којим су се такозване средње силе – Немачка и Аустроугарска – од 1914. налазиле у рату.

Калкулација Берлина је била јасна: Лењин и његови бољшевици требало је да дестабилизују Русију и да се тиме – усред Првог светског рата – постарају за олакшање на Источном фронту. План је успео. Немачко царство се служило старим правилом дипломатије: непријатељ мог непријатеља је мој пријатељ.

Такве идеје и концепти нису били нови. Они потичу од човека који је имао комунистичко име „Парвус“ – мали. Израил Лазаревич Хељфанд. Руски Јеврејин који се обогатио и користио свој утицај да би већ крајем 1914. у Константинопољу предложио немачком амбасадору савез између „пруских бајонета и руских пролетерских песница“. Интереси Немачке и руских ревплуционара су били идентични, говорио је Парвус. После почетне скепсе, заказан му је састанак у Берлину.

Капиталиста и салонски бољшевик

Хељфанд је живео на високој нози и био окружен женама. Први пут је боравио у Немачкој 1891. Писао је за левичарске новине под разним псеудонимима и састајао се са свим водећим комунистима свог времена: Розом Луксембург, Карлом Кауцким, Лењином и Лавом Троцким. Но, сви они су били подозриви према њему јер је његов стил живота био све само не социјалистички.

После крваве недеље 22. јануара 1905, када је цар издао наредбу да се пуца на демонстранте у Петербургу, и када је убијено више од 200 људи, Хељфанд и Троцки су били међу првим руским егзилантима који су се вратили у домовину. Но, полиција их је ухапсила.

Хељфанд је доспео у сибирски затвор, успео да побегне одатле и да у Константинопољу сагради пословну империју и постане богат човек. Између осталог је био и власник више банака. Због тога су му стари комунистички пријатељи окренули леђа. Троцки је чак написао „Некролог живом пријатељу“. Но, након избијања рата 1914, „Парвус“ је дошао до прилике да оствари утицај. Након његове посете немачком амбасадору у Османском царству. Већ у фебруару 1915. су га примили у Министарству спољних дела у Берлину.

Руска револуција на 23 стране

Руски комуниста и успешан бизнисмен из Константинопоља је Министарству презентирао сценарио револуције. Био је то план догађаја који су се неколико месеци касније заиста тако и одиграли. Хељфанд је на 23 стране куцаног текста детаљно описао како би могао успети преврат подржан из иностранства. Месец дана касније, царска благајна је одобрила да се издвоји два милиона марака „за подршку револуционарној пропаганди у Русији“.

Хељфанд није одвајао пословне интересе од политичких циљева. Он је класични ратни профитер. Трговао је са свима и – свиме: оружјем, металима, коњаком, кавијаром, текстилима. До Истока се није могло стићи кроз линију фронта, па су његови помагачи робу шверцовали преко једног шведског села на финској граници, што је тада била кнежевина Руског царства. Граничари су били подмићени и знали су за то.

Реченица „Преносим поздраве од Олге“ је служила као лозинка уз помоћ које су руски револуционари преко те границе добијали не само пропагандне материјале, већ и оружје и динамит. Помоћу „немачких поклона“, потапани су бродови у Архангелску и паљене луке. „Парвусове“ акције је координисао немачки амбасадор у Копенхагену, гроф Улрих фон Брокдорф-Ранцау, који је сматрао да је подршка комунистима била оправдана тиме што је тако била подривана ратна коалиција.

Револуција у Немачкој уз помоћ руског новца?

Хељфандов план је успео. 7. новембра 1917, дошло је до преврата који је ушао у историју као Октобарска револуција. Прелазна влада је свргнута,

Совјети су дошли на власт и неколико недеља касније, Русија је иступила из блока Антанте у којем је била са Француском и са британском Круном. Био је то фактички крај рата за ту земљу. Цара Вилхелма ИИ је слабљење Русије као ратног противника коштало – мерено данашњим новцем – око пола милијарде евра.

Сам „Парвус“ је директно делао као посредник немачког цара. Он је био „сводник империјализма“, како је то о њему постхумно написала Клара Цеткин, немачка марксисткиња која је помогла Лењинову револуцију. Хељфанд је умро 1924. у Берлину са само 54 године од можданог удара. О његовој историјској улози су после ћутали и Совјети и Немци.

Лењин, којег су руски комунисти на кратко били дискредитовали као некога ко се служио немачким новцем, после убиства чланова царске породице 17. јула 1918. је прешао у офанзиву. Он никада није порицао да се служио немачким новцем, али је једном рекао: „Желим само да додам да ћемо ми руским новцем инсценирати сличну револуцију у Немачкој“.

 • Лав Јеленовић – БИП

  Значи и немачки цар је био комуниста?

  • Милутин

   Средили су после и немачког цара.

 • Командант I Тимочког батаљона

  Као што је Ђоле лепо рекао, Бољшевици су свргли владу Керенског, не монархију. Иначе баш је лепо гледати када се набраја оволико верзија догађаја, а нигде консензуса, само треба узети кокице, седети и гледати.

  • SlavenMilanov

   Nešto kao martovske demonstracije onomad.. Te finansirali englezi, te cia, te bia, mia, fia, te marsovci te trte-mrte, a od svega – preskače se suština – „tle“ na koje je posađeno seme otpora? Moglli smo da se pravimo mrtvi tih prolećnih dana, da pustimo majke i učitelje da nam drže predavanja i sl. al’ onda ne bi bili to što smo bili – Srbi, nego Česi, Slovaci francuzi i slično?
   Tako i kod Rusa – došlo njih 300 marsovaca sa tri voza i iz čista mira pobunilo nekoliko miliona srećnih i zadovoljnih građana i seljaka??!!

  • Спира

   Зар нису „бољшевици “ и код нас свргли власт 5.октобра 2000 уз помоћ страних плаћеника.

  • SlavenMilanov

   Лепо рече Комесар – код нас су власт „оборили“ нео-капиталисти који су планирали да опљачкају оно што су мерачили 20-так година пре 05.10. ?

  • Аца Тодоровић

   Само што су ти неокапиталисти комунистички синови и безбожници. Ђинђић је дипломирао на марксистичком универзитету у Немачкој, Борис Тадић, син удбаша и ОЗНАша Љубе Тадића, Војислав Коштуницаа син Јована Дамљановић, судије преког суда који је од 1945-1951 године осуживао Србе на Голи Оток и ликвидирање. Ни једног Србина православца није било на власти ни пре 5 октобра ни после, што је јасан доказ да је шљам и олош био и пре и после 5 октобра.

  • Командант I Тимочког батаљона

   Милошевићев отац Светозар је био богослов, зато си га и изоставио.

  • Аца Тодоровић

   Мислиш на оца који се обесио, када је видео, какво ће зло да му буде син. Милошевић комуњара није дозволио да се уклоне пентограми са обележја Србије. Али буди срећан,твоји још увек вчадају шетај Београдом окићеним пентограмима, скоро целе године.

  • Командант I Тимочког батаљона

   http://srbin.info/2017/05/07/zla-kob-porodice-milosevic-zasto-su-se-ubili-slobini-otac-i-majka/ овде си говорио другачије, опет мењаш ставове, тамо си га величао и његову смрт свалио на неке комуњаре а сад га оптужујеш за самоубиство, опет потврђујеш твоју недоследност. Друго, МОЈИ НЕ ВЛАДАЈУ! НИ БЕОГРАДОМ НИ СРБИЈОМ! ВЛАДАЈУ ТВОЈИ КОЈЕ СТЕ ДОВЕЛИ 5. ОКТОБРА, оне које би сматрао за моје, владају Белорусијом и Новорусијом. и по 1000 пут, постоји разлика између пентаграма и петокраке, два разлићита симбола, два различита значења.

  • Lazar

   Ахахахахаха 27.марта народ а петог октобра неокапиталисти. Па бре туто ти си много глупљи него што сам мислио

  • Спира

   смрт преко 20 милина Руса у стаљиновим чисткама није комунистички злочин. Они су се сами побили не вреди комунистичком курцу на бискли било шта објашњавати тај више воли пентаграм од крста .

  • Командант I Тимочког батаљона

   У Стаљиновим чисткама страдао је анархистички и троцкистички кадар КПСС-а, тако да број од 20 милиона је нереалан. А ово је упућено свим корисницима портала, ја без поговора волим крст, наш православни, и носим га и на себи и у срцу, пентаграм не волим нити га користим, а звезду, оваквог типа као на грбу ЛНР https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%83%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%A0%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0#/media/File:COA_LPR_oct_2014.svg поштујем.

  • Командант I Тимочког батаљона

   Најлупљи му каже.

  • Командант I Тимочког батаљона

   Реци му да нису, ти који су оборили власт 5. октобра су демократе/капиталисти(фебруарци)

  • моћни Ђоле Јанговић

   Шпира је шковацин и чистач клозета који у задње време много чита срБску литературу..:))
   Утуд оволики изљев цитата у мозак, а научио је још увек – НУЛА бамбија…

  • Командант I Тимочког батаљона
  • Lazar

   Мрррш ђубре усрашко на твоје хрватске портале па тамо тражи истомишњљенике олоше умоболни

  • Командант I Тимочког батаљона

   Ђубре умоболно олошко усташко му каже.

 • Милутин

  Нису немци толико паметни, и мудри (покварени), већ је револуцију и пропаст Царске и Православне Русије организовао и финансирао неко други а неци су ту само искоришћени као посредници.
  Тај неко други могао је бити једино само сатаниатички ционизам и запад оличени у енглеској и америци.

  • Сербо Макеридов

   Једном речју – Ватикан као мозак односно центар и Америке и Енглеске.

 • Спира

  и ове чињенице говоре да је Ватикан главни извођач октобарске револуције

  Римокатолицизам је био значајан интрумент Централних сила. Пресудну улогу имале су банкарске ватиканско-немачкевезе, преко којих је највећим делом и финансиран рат. Не изненађује да јеВатикан доживео пораз Аустро-угарске као свој сопствени, али се ни тад нијепредавао. Био је одлучан противник формирања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.
  Звучи невероватно да је Св.Столица дочекала Октобарску револуцију и бољшевички систем у Русији као својунову шансу. Још у првим данима револуције Ватикан је успоставио тајне везе са Лењином, за кога је религија била прагматички фактор. Уз његову сагласност уРусију је ушло на стотине мисионара.

  Писмени споразум између Св.Столице и СССР закључен 12. марта 1922., значио је «de facto» признање бољшевичке владе.

  Дан пре потписивања овог споразума совјетска влада пружила је Ватикану низ концесија једностраним актом. Тајним меморандумом оформљен је финансијски конзорцијум, који је реализован преко «Немачкеисточне банке AG» у Берлину.

  Крајем марта 1922. Римска курија обезбедила је 1.500.000 лира помоћи СССР, а католичка америчка организација «ARA» додатно милион $. Мисионари језуитског реда организовали су у Москви кухиње и дневно делили 40.000 топлих оброка. На улазима су стајале
  велике табле са натписом:
  Католическаь Миссиь Помощи в России (Римскии папа = Русском народу)

  Почетком 1922. Ватикан је упутио писмо Друштву народа, захтевајући да се становишту пружи помоћ а већ септембра1924. у русију је стигла нова група мисионара. По забелешкама сестре Лава Троцког, објављеним након смрти В.И. Лењина 1924., Лењин се определио за успоставање дипломатских односа са Ватиканом али га је у томе спречила смрт. У односу на религију, Лењинов период остаће забележен као најапсурднија појава.
  На хиљаде православних свештеника је убијено, на стотине цркава уништено, а
  истовремено дате су посебне бенефиције Римокатоличкој цркви.

  Свој религиозно мисионарски рад, у ствари прозелитски, Ватикан је прикривао хуманитарном акцијом. Те везе двеју политичких и идеолошких супротстављених страна трајале су до 08. априла 1929.,када је на иницијативу Стаљина усвојен закон којим је забрањено удруживање верника и рад верских организација. Ватикан је био принуђен да повуче своје мисионаре из СССР, али ни тада није дигао руке од њега.

  У Риму је 1929 основан институт «Russicum» са задатком да образује свештенике за «специфичне» мисије у СССР и да их упути тамо када за то дође време. Доласком Горбачова на власт мисионари из «Russicum» кренули су у акцију.

  п.с. књига Опус Деи стр 34 … Смиља Аврамов

  • Сербо Макеридов

   Ја нимало не сумњам у то да је Ватикан све организовао јер једино је Ватикан тада поседовао целу армију обавештајаца као што их и дан данас има највише на свету, само су они у стању да стварају такве маниулације са таквом перфекцијом и нико други. Спиро, хвала ти на овим информацијама.

  • Спира

   треба познавати историју Језуита која је ватиканска војска. Треба се прочитати њихова заклетва. Тамо је све речено о њима

  • S Pala

   И не треба заборавити да је садашњи папа језуит.

 • моћни Ђоле Јанговић

  Значи, шта смо поновили из историје 20. века:
  Руског цара НИСУ срушили комунисти него руска буржоазија у Фебруарској револуцији „левих есера“, декабриста и остале ситне капиталистичке гологузије, који су сви сањали да ће Шестог октобра постати Мишковићи и Костићи….
  Као што то обично бива, „револуције“ се финансирају прљавим новцем обично једног ( а може и више) успешног шверцера и ратног профитера..
  Немачки цар Вилхелм је био у рату са царском Русијом и као зараћени је имао право да делује свим средствима.
  Совјетску револуцију је извео руски народ као логичан след догађаја које је иницирао још сам руски цар 1861. укидањем феудалних права и ослобађањем сељака из кметства у сељаке беземљаше, а потом Столипиновом аграрном реформом. Сељаци постају власници капиталисти, а Столипина убијају „револуционари“ у позоришту на два корака од руског Цара ???!
  Русија је изгубила рат са Јапаном, Цар је био карактерно слабић, добровољно абдицира и препушта власт гомили посвађаних идиота, а војску обезглављује ?! За ЧИЈЕ добро је то урадио у сред рата са немачким царством ?
  У вакуму власти који је изазвао сам руски Цар, појављују се бољшевици као најмасовнија политичка снага и преузимају власт.
  Поставља се логично питање: КО ЈЕ КРИВ за рушење просперитетне царевине и за комунистичку револуцију?
  Лењин је погрешио једино у томе што је мислио да ће Берлин разорити руским парама. Његов наследник га је разорио артиљеријом и тенковима Црвене армије, и тако вратио цару Вилхелму танте за кукурику! :)

  • fićo

   Пре ће бити да је те немачке паре добио Горбачов много година касније да сруши СССР.Да су те идиотарије тачне и сад би запад пумпао доларима једног Зјуганова да понови то“заустављање Русије“ неком револуцијом.Камо среће да опет пококају нову руску буржоазију која је брутална према свом народу.Извлачи профит из земље,депонује га на запад и тиме држи Русију у ненадокнадивом заостатку.

  • Милутин

   будало, немаш ти појма, сем чистог лупетања.

  • Командант I Тимочког батаљона

   Будала му каже…

  • моћни Ђоле Јанговић

   Милуне магаре вадикално само ти виртуелно пали свеће и виртуелно метаниши, погледаће те оба твоја бога – и бог шешељуга и бог кркељуга…:)

  • Lazar

   Како бре нема појма, па он зна да справи војнички пасуљ али нема више ЈНА тетовца па прди овде

  • Командант I Тимочког батаљона

   Све си лепо рекао и образложио, моји говори нису потребни.

  • Markos

   Cak i da ima dosta toga tacnog u ovom komentaru ne znam i nije mi jasno odakle konstrukcije od tipa ,boljsevici najmasovnija snaga“ ,,ruski narod za boljsevike“ i slicno kad to nema veze sa istorijom to ni sami komunisti ne tvrde.
   To sto se kasnije pod svakakvom torturom i da spase svoju glavu vecina naroda priklonila komunistima ne znaci da je narod bio za njih, a u stvari nije ni 10% naroda van Moskve i Petrograda nego su 5 godina ratovali sa svojim narodom iz svih mogucih krajeva drzave da bi ih poklali proterali i uspostavili komunizam, a i kasnije sa seljacima (kulacima) svestenicima i dr.

   Drugo za opravdanje kako su komunisti dobri ljudi koristi se argument da oni nisu svrgnuli Cara, sto je istina, al je cinjenica da su ga oni streljali, i to ne samo njega nego i njegovu zenu i decu i svakog Romanova kog su nasli u Rusiji.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Ви вадикални мислиоци сте склони силовању. Нарочито волите да силујете природне науке – математику, статистику, физику и логику.
   Силовање историје и фалсификовање чињеница вам дође ко добар дан.
   Једнаком самоувереношћу као што тврдите да руски и српски народ нису били за комунисте у току револуције, а нарочито након ње, данас тврдите да је већина народа против Вучића и СНС асве странке осим СПС који су Вучићева проститутка се БОРЕ ЗА ЦЕНЗУС! Па како победише комунисти? Уз помоћ Бога или Америке? Или обога? :)
   ЈА ти тврдим да би прекосутра ови љути Срби вадикалци око Вучића и Шешеља били опасни комунисти да сутра на власт дође наш Тимочки Комесар и понуди им радна места и станове после пет година службе! А ви и даље србујте и певајте „четничке“, а која смо говна, и сами знамо…:)))

  • Markos

   Koji ti dokaz imas iz bilo koje nauke da su Rusi bili za komunizam?
   Ako je dokaz to sto su komunisti pobedili, po toj logici su svi Crnci iz Afrike bili za Engleze jer su tamo Englezi pobedili pa ih osvojili :)
   Ovo oko Vucica bi bili i Siptari ako im to donosi platu to stoji :)

  • моћни Ђоле Јанговић

   Доказ је чиста логика, математика и статистика. Историја просперитетног развоја и географског ширења СССР-а ван граница СВАКОГ руског Цара је доказ и за резус маајмуне само вама вадикалцима то не иде у главу..:)))
   Ширење совјетског „царства“ је било у сваком погледу: и географско и демографско и научно и технолошко и социјално.
   Сви црнци из Африке нису били под Енглезима, већина је била под Холандезима, Французима и Белгијанцима…
   Поредити колонијална освајања и социјалну револуцију унутар једне државе и нације може само тупави вадикалац!
   Вама људи измиче логика, вама измичу поставке, вама измичу чињенице и основни постулати!
   Тако не може да се озбиљно дискутује, али можемо да се зајебавамо и надлајавамо…

  • Markos

   Nema ta metamatika ni statistika ni bilo koja druga nauka.
   Nigde u svetu nije komunizam dosao na vlast ni preko logike ni statistike ni matematike nego tako sto je iskoristio propast drzave da je opljacka i pobije ljude.
   Da li je to SSSR ili Nemacka gde tako dolazi na vlast Hitler pa istom metodom pobije sve protivnike uopste nema razlike.
   Kaze jasno Herman Gering u Nirnbergu kad su ga uhapsili – Mi smo dosli na vlast i automatski ukinuli sve mogucnosti da nas neko smeni, i izbore i parlamente i sve druge opcije.
   Ne zovu se dzabe Hitler i Gering ,,nacional-socijalisti“ sve sto uradili naucili su od svojih prijatelja Uljanova i Trockog.

  • Командант I Тимочког батаљона

   Шта се десило са делом оних кнезова/велможа који су били за Карађорђа када је Милош дошао на власт? Или са делом обреновићеваца након 1903.? Такође и са споменицима Обреновића након 1903.?

  • моћни Ђоле Јанговић

   Нормалан човек погледа нацистичку бакљаду у Немачкој тридесетих година прошлог века и све му је јасно за кога су Немци и срцем и душом…
   Исто тако је са парадама у Стаљиновом СССР-у.. То ти је то „укидање сваке могућности да их неко смени на изборе..“ Народна акламација и осећај моћи, али ти си мало закинут да би то разумео, не замери..:)))
   Само тврдоглави вадикалац који је нешто лупио па му после тешко да се извини на лупетању, наставља да сам себи пуца у ноге…
   Ти стварно хоћеш неког да увериш да су они силни милиони војника СС и Вермахта били насилно мобилисани и из страха од десетак Рајхсмаршала онако крваво ратовали и фанатично гинули за Фирера?
   Како те бре није мало срамота, одрастао си човек а још читаш Ивицу и Марицу?

  • SlavenMilanov

   све им сузе низ леђа текле, кад су облачили нацистичке униформе и одлазили да „шире мисао о раду, реду и дисциплини“ ??

  • Lazar

   Твоји су били најгори нацисти туто

  • Lazar

   Доказ је његова ЈНА менза у којој је досего максимум свог интелектуалног успона и прочитао три књиге у животу, све три порно.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Ко оправдава комунисте и ко тврди да су они „добри људи“???
   Ја например, сво време покушавам да вам утувим да су они победили у својим револуцијама и грађанским ратовима које нису изазвали, али су их завршили и то успешно! А историја рачуна САМО успех, а не „шта би било да је било…“
   Што се тиче Цара Николаја Романова, моје је скромно мишљење да је он сам одвео своју породицу у смрт. Ко је повукао обарач и ко је издао наређење је споредна ствар! Ја бих на његовом месту например, требио непријатеље свога царства и трона ко вашке – без милости, па били они комунисти или капиталисти!
   Њему је његова круна и царство од баба остало и био је дужан да их брани до задњег даха, а не да абдицира као цава!~!
   Ако бих био притеран уза зид, истрговао бих макар да спасем породицу и пошаљем је родбини у Немачку, Француску или Британију, а ја бих се кллао до задњег даха

  • Markos

   Pa zato je i bila moguca revolucija, jer je drzava bila u rasulu sa nesposobnim vladarom, a ne sto je tako hteo nekakav ,,ruski narod“ i prirodne i drustvene nauke.
   Dok je bio njegov otac Aleksandar III isto su bili teroristi kominterne, al dalje od vesala nisu stigli.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Па о чему ми овде говоримо? Што се онда свађаш са мном кад на крају тврдиш исто ко и ја?
   Док је био цар Александар, народ је осећао снагу царства и силу своје слободе, када је на престолу засео метиљавко који је губио ратове и није поседовао вољу за моћ, народ се окренуо оном ко ту моћ поседује!
   Шта ти је трбало оволико да укапираш ту просту чињеницу?
   Идеологије су криви куурац, у позадини свег социоинжењеринга стоји воља за моћ и народ то непогрешиво осећа.

  • Lazar

   Где народ одлучује шта гњидо црвена?? Па то више не може да се чује ни на ЦНН. Борци за слободу што би рекли они пффахахаха … Знаш колико пута би народ линчовао председника Америке укључујући овог последњег??? Народ се окренуо??? Народ је поражен од стране победничке Енглеске и Америке кад је срушен његов владар ма какав он био као што је поражен у Србији 1903, 1941 и 2000. Балване да би балване шабански без грама памети.

  • Командант I Тимочког батаљона

   Балван швапски без промила памети му каже…