ПОЧЕЛА МОДЕРНИЗАЦИЈА МИГ-ова 29 – ускоро потпуно спремни за акцију

2

Свих шест руских "мигова 29" биће потпуно оперативно током 2018. године, након завршене модернизације, првенствено навигационо-комуникационе опреме по ИЦАО стандарду, речено је "Тањугу" у Министарству одбране.

Генерални ремонт је неопходан за један од шест испоручених авиона у овлашћеном ремонтном заводу у Руској Федерацији и он је почетком октобра пребачен у Русију, где је започет генерални ремонт, док је за осталих пет авиона потребно само текуће одржавање.

Пројектом опремања авиона „миг 29“ који су недавно набављени од Русије планиране су две модернизације.

Прва се односи на уградњу навигационе и комуникационе опреме у шест авиона како би били компатибилни са земаљским уређајима које прописује међународни стандард, а друга подразумева значајно унапређење просторних и ватрених способности на свих десет авиона „миг 29“ и реч је о вишем технолошко-генерацијском нивоу модернизације.

Радове на склапању авиона и припреми за њихову ИЦАО модернизацију започели су руски стручњаци овлашћени од произвођача авиона.

Они раде на аеродрому Батајница у оквиру 204. ваздухопловне бригаде, уз ангажовање око 40 наших стручњака из РВ и ПВО, који се уз сарадњу са руским колегама додатно усавршавају.

Свих десет авиона ће, након прве модернизације на шест испоручених авиона, имати унифицирану опрему и перформансе који омогућавају њихову употребу у складу са ИЦАО стандардом, уз унапређено информационо-управљачко поље кабине пилота и додатно унапређене перформансе навигационо-комуникационе опреме које омогућавају већу прецизност при извођењу летова, нарочито у сложеним метеоролошким условима и ноћу.

Након модернизације на виши технолошко-генерацијски ниво на свих десет авиона ће се повећати способности авионског радара и омогућиће се нови режими његовог рада, унапређује се нападно-навигациони систем и систем управљања савременим ваздухопловним наоружањем.

Истовремено, значајно се унапређују просторне и ватрене способности ловачке авијације за дејство по циљевима у ваздуху и на земљи новим врстама ваздухопловног наоружања на малим, средњим и великим висинама, а тиме и постојеће оперативне способности РВ и ПВО и ВС за контролу и заштиту ваздушног простора Србије и других наменских задатака ловачке авијације.

Авиони ће бити опремљени савременом авиоником, савременим ваздухопловним наоружањем „в-в“ и „в-з“ и радио-техничким уређајем за активну самозаштиту и противелектронску борбу.

Ремонт и модернизација „мигова 29“ ће коштати 185 милиона евра, а Влада је обезбедила средства за комплетан пројекат опремање авионима „миг 29“, њихову прву и другу модернизацију, набавку и ремонт делова и агрегата за пројектовани период употребе и набавку савременог воденог наоружања.
У Министарству одбране кажу да ће „миговима“ управљати пилоти Војске Србије и да имамо довољан број пилота за лет на „миговима“, јер је процес њихове обуке континуиран.

Томе доприносе и заједничке вежбе и обука са припадницима оружаних снага Руске Федерације, наводе у Министарству.

 • tomahawk

  koliki radar ima ovaj mig, koliki domet?
  40 km
  pa to kod Beograda do… npr Smedereva…
  a rakete?
  domet 5 milja?
  pa jes, kad bi eF prisao na toliko
  ima da rokne AIM 120 i da ode kuci da pije kafu a … migic nece ni da zna sta ga je snaslo

 • drNele

  umesto da rade pa kad zavrse da upoznaju javnost, ovi kvazipoliticari i kvazinovinari svaki dan baljezgaju o nekakvim modernizacijama a sve u cilju pogodili ste! verovatno sigurno nadolazecih izbora, tako da ce ovakvih tekstova za potpaljivanje narodne mase biti sve ucestalije kao i ranije!