И КАД БИ РУСИЈА РЕКЛА СРБИЈИ: „Уведите нам санкције“ — Запад би тражио још, још

9

Приче о томе да Русија гура Србију од Европске Уније су јефтина пропаганда, јер је став Русије о опредељењу Србије ка ЕУ непромењен. Међутим, списак захтева ЕУ не своди се само на Русију.

Званичан став Русије, који су више пута износили председник Владимир Путин и министар Сергеј Лавров, добро је познат: Русија разуме и поштује избор Србије,која се определила за чланство у Европској унији, напомиње за Спутњик научни сарадник Института за европске студије Руске академије наука Павел Кандељ и додаје да се притом Русија нада да чланство Србије у ЕУ неће пореметити традиционално добре односе између Москве и Београда.


Широка листа захтева

Међутим, у делу јавности у Србији ехо је да Русија одваја Србију од ЕУ. Како то Русија одваја Србију од ЕУ? Да ли је баш тако, ако ниједан руски званичник није рекао да Србија не треба да иде у ЕУ? Шта треба Русија да каже па да не би испало да Србију одваја од ЕУ? Треба ли можда да од Србије затражи да јој Београд уведе санкције? Или да каже — не треба нам Центар у Нишу?

„Можда сте и у праву кад то питате (смех). Мада, не верујем да се списак замерки своди искључиво на Русију. ЕУ ће тражити од Београда да призна независност Косова, да дисциплинује РС и Милорада Додика, и уопште, да буде послушнија него раније. Тако да увођење санкција ништа не би променило“, подвлачи Кандељ.

Иначе, констатује тај научни сарадник, Србија је под великим притиском да уведе антируске санкције:

„Aли, не верујем да ће Брисел инсистирати на томе до 2025. године јер Србија неће пре тога добити зелено светло за учлањивање у ЕУ. Велико је питање да ли ће тада санкције бити на снази и како ће уопште изгледати ЕУ“.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже за Спутњик да било каква прича о томе да је Србија талац своје спољне политике и односа са Русијом кад се ради о евроинтеграцијама јесте удар на суверенитет Србије. Ваљда Србија зна шта је њен интерес и ваљда зна под каквим условима жели да уђе у ЕУ и какве везе жели да одржава са ЕУ или са Русијом.

„Ко год намеће Србији ту причу, директно ствара представу да је Србија колонија, јер суверене државе не причају о томе шта је њихов интерес. Ако је интерес Србије да има са Русијом сарадњу у области хуманитарног центра или војнотехничку сарадњу, то је онда наша ствар, а ЕУ може то да прихвати или не“, резонује Анђелковић.

Исто тако, истиче тај аналитичар, ако је интерес Србије да уђе у ЕУ по цену да се одрекне Косова или по цену да се одрекне добрих веза са Москвом, то је ствар Београда.

Јефтина пропаганда о Москви као препреци

„Друга ствар је што Београд то никад неће урадити јер је то противно интересима Србије и српског народа. Значи, овде се не ради о томе да неко заправо Русији пребацује, него пребацује Србији што није спремна да се одрекне себе ради уласка у НАТО и евроинтеграције“, указује Анђелковић.

За Србију није тема ни шта би требало да уради ЕУ ни шта би требало да уради Русија, категорично тврди он, већ је битно шта треба да уради Србија. А Србија, сугерише Анђелковић, треба да штити своје националне интересе.

Приче о томе да Русија гура Србију од Европске уније, наглашава за Спутњик Павел Кандељ, јефтина су пропаганда.

„Кад је реч о мекој моћи, САД и ЕУ имају неупоредиво веће капацитете него Русија. Већина невладиних организација добија плату из западних земаља, да не говорим о томе ко контролише већину балканских медија. Запад издваја за пропаганду много више него што Русија може да издвоји. Друга је ствар што Русија има оно што ЕУ нема — ја то зовем ’историјски капитал‘ — то јест русофилија одређеног дела друштва у Србији, РС, чак и у Македонији“, закључује Кендељ.

 • Pravedni Srbin

  Ma možete da nam p…e,da plaćate svakojaka govna da me ubede da je Rusija neprijatelj a zapad prijatelj!!!???Džaba ,ja znam ko je bacao bombe po mojoj zemlji i to je sasvim dovoljno.ne moram da volim Rusiju kao Rusiju,ali ću IZINAT da je volim ,jer je pre svega protivteža zapadu-USA ,jedina vaga koja sprečava da se sprovede globalizacija!!!

 • Jogi Ber

  буквално, свака част спутњику, имају ОДЛИЧЕ написе !!!

 • E. Lirsch

  Rusija niokako ne pomaze srbiji niti narodu. Oni podrzavaju vaginalnog kvislinga i svinjoglavu poganu njusku. I dok se „CAR“ smisli i odluci da pomogne narodu propascemo ko mooda kroz izcepane gace.

  • Jogi Ber

   шта би ти брате??

   „народ“ је изабрао њега, они сарађују са човеком на функцији, да смо изабрали мики мауса (што би био бољи избор) и са њим би сарађивали….

   хвала Русима што и даље имају стрпљења за ове дегенерике у нашем народу који гласају за ав ав проклетињу….

   и још нешто да кажем – ко више мрзи ав пацера него што воли Русију тај одлази у неке анти српске воде брате, јер запад управо и жели да замрзимо РУсију као народ…

  • E. Lirsch

   A to da ljubav prema rusiji moze da se okrene na mrznju stoji. Pa ni opvamo ne zive samo debili. Svi cekaju da Rusija da ojaca a oni stalno „slabi“ pa su valjda iz tog razloga pasivni. I podrzavaju vaginalca. Sto je dosta dosta je pa bilo i od rusa. Pustili su Djukanistan makedoniju. ranije libiju avganisatn… U siriji kilave nesto. Mora to brze i efikasnije. Poserem im se na sva „pregovaranja“ i na sve „zapadne partnere“. Dosta je bre vise.

  • Jogi Ber

   ево како ја то видим:

   Руси су прагматични, играју игру опстанка – али нас притом поштују КАО БРАЋУ и хоће да нам помогну – јер нас везује 1000 братских момената, и нема јаке Србије без јаке Русије, а са јаком Србијом Русија ће бити још јача…

   тренутно Русију води екипа људи која је родољубива и озбиљна, за разлику од ових наших пацера….

   али Руси неће да их руше јер би запад одмах угурао неке ЈОШ ГРЂЕ СЛУГЕ БРИСЕЛА, те зато бирају да сарађују са овим снс пацерима….

   а право ослобођење мора кренути из нашег народа, а не са стране, то исто Руси разумеју врло добро…

  • Pravedni Srbin

   Nemoj ,tako ,upravo tom rečenicom ideš na propagandu zapadu.Ne moraš da voliš Rusiju i Putina,ali shvati da su oni jedina vaga-protivteža zapadu-USA koja može da spreči novi svetski poredak.Nije Putin kriv što je ludi narod birao ovu vlast i što 50% nezainteresovano da izadje na glasanje.To smo „mi“ krivi a Putin i Kineski predsednike je lepo rekao (još dok Vučić nije dođao na vlast) da će max saradjivati sa legalno izabranom vlašću!Što znači da sutra na primer Milica iz zavetnika pobedi na izborima ,Putin će nju podržavati jer ju je narod izabrao….

  • E. Lirsch

   Ne cini li ti se da rusiji srbija sluzi za podkusurivanje. Kako imnace objasniti podrzavanje Putina i rusije vaginalnom kvislingu. Samo nemoj o „mudroj politici“…

  • Pravedni Srbin

   Apsolutno sve velike sile pre svega gledaju svoje interese pa i Rusija,ja ne volim Rusiju što je smatram bratskom zemljom ,već upravo jedinom kontratežom u stvaranju globalnog svetskog poretka naspram zapada koji nas je bombardovao,uništio finansiski i dalje ucenjuje.A Putin ne treba da te brine,kada smenimo vlast ,i dovedemo nekog novog „Vučića“ pošto nam je cela opozicija katastrofa,ne sekiraj se Putin će po automatizmu podržati našu novu izabranu vlast…