Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ НЕ ИДЕ СА ЧЕЛА СОЦИЈАЛИСТА; прича о пучу у СПС је научна фантастика

0

Актуелни лидер социјалиста неће се повући из трке за нови мандат, упркос изјави да размишља да препусти кормило странке: Не могу ме сменити, могу сам да одем. Ружић: Прича о пучу научна фантастика.

Ивица Дачић неће се повући са места председника СПС, иако је јавно рекао да размишља о томе да се не кандидује за лидера партије на конгресу следеће године – сазнају „Новости“.

Ново медијско подгревање приче о томе да Бранко Ружић, уз „помоћ ЕУ и Америке“, жели да сруши актуелног вођу социјалиста изиритирало је Дачића, па је у афекту изговорио и то да ставља тачку на стаж у странци коју води дуже од деценију.

Од оваквог сценарија, међутим, нема ништа, баш као што је и најављени Ружићев преврат тешко остварив. Напротив, наши добро обавештени извори из СПС тврде да би после следећих страначких избора Ружић могао да постане заменик председника, чиме би се „испеглали“ унутрашњи шумови који су много виши у медијима него у стварности.

Осим тога, актуелни министар државне управе и даље је неформално први оперативац партије, иако би по функцији, као шеф Извршног одбора, то требало да буде Ђорђе Чабаркапа. Изузетно добри контакти у бази и минули рад на терену Ружићу дају значајну снагу и утицај у СПС, али то није довољно да би могао да смени Дачића. Зато би његов избор за заменика председника СПС примирио духове, консолидовао и учврстио однос: централа – локални одбори.

Свој став о напуштању партијског трона појаснио нам је сам Дачић:

– Када су ме питали о наводном пучу, рекао сам да не могу да ме смене и да једино ја могу да одем.

Да о „устанку“ нема речи, за „Новости“ тврди и Ружић:

– У Тирани сам на конференцији РЕСПА, представљам државу и позитивну праксу реформе јавне управе министрима из региона и заиста не могу да се бавим научнофантастичним причама.

Почасни председник социјалиста Милутин Мркоњић тврди да је Дачић сјајан политичар и најбољи председник партије и да Ружић неће да га смени.

– Дачић се у најтежим тренуцима изборио за партију, пун је искуства и у пуној снази. Бане је диван човек. Стално говорим младим министрима из СПС да се докажу на пословима на којима раде па онда у политици граде каријеру.

И потпредседник СПС Александар Антић каже, за „Новости“, да нема осећај да у тој партији постоје неки значајни проблеми, а да би се они, ако би их било, решили „у кући“:

– СПС је кроз партијски живот, са оданим чланством, увек изналазио најбоље одговоре, и зато оволико траје, без подела и већих потреса. Убеђен сам да проблеми у размерама који се кроз медије приказују апсолутно не постоје, а нарочито не знам за групе у СПС које хоће председника Дачића да смене. Ако и постоје, за тако нешто сигурно немају снаге.

 

ТОНЧЕВ: НЕКА СМАЊИ КРУГ ПРИЈАТЕЉА

Потредседник СПС Новица Тончев каже да не постоји реална могућност било каквог пуча у овој партији, али да верује да би многи њихови противници у земљи и инострантву желели да се то догоди:

– Смена генерација је увек пожељна када за то дође време и када се направи договор који је у интересу партије и државе. Није случајно то што се овакве приче пуштају баш уочи конгреса СПС, јер је циљ да се Дачић деморалише и повуче се, али то се неће догодити. А верујем да је уморан од свих лажних пријатеља који преко његовог имена годинама добро профитирају. То се не решава оставком када сте најјачи, него тако што једно јутро смањите круг пријатеља и саветника – каже Тончев за „Новости“.