Прочитај ми чланак

СВАКА ЧАСТ ЗЛАТИБОРЦИ: Гондола убрзо напредује, изграђен и нови видиковац

0

Девет километара најмодерније ваздушне трасе златиборске гондоле повезаће центар Златибора са ски центром Торник

Радови на изградњи завршне станице Голд гондоле Златибор на врху Торника, теку планираном динамиком и у завшној су фази, саопштено је на сајту ЈП „Голд гондола Златибор“. Када жичара проради, на том месту путници ће излазити из кабина и уживати у прелепом погледу, а скијаши у зимском периоду у падинама Торника.

Фото: Голдгондола.рс

– Наставак радова на изградњи гондоле подразумева полагање електроенергетског кабла 10КВ од трафостанице на Златибору до локације међустанице, где је главно место струјног напајања овог инфраструктурног објекта, а све у циљу прикључка на дистрибутивни систем електричне енергије златиборске гондола – рекла је директорка ЈП Голд гондола Златибор, Бојана Божанић.

Дужина кабла је близу 12 километара, а вредност материјала и радова је око 41 милион динара. Извођач радова у оквиру конзорцијума отпочеће планиране активности у наредних десет дана.

Крајем ове седмице очекује се подношење захтева за другу фазу изградње гондоле на Златибору, а реч је о почетној станици која ће се налазити у центру Златибора – додала је Божанић.

Голд гондола Златибор, као најдужа панорамска гондола на свету, представља нову туристичку атракцију за цео регион.

Девет километара најмодерније ваздушне трасе златиборске гондоле повезаће центар Златибора са ски центром Торник, преко Рибничког језера на којем ће се налазити међустаница.

Нови видиковац Златибора

Чајетина – Туристичка организација „Златибор“ је у сарадњи са Туристичком организацијом регије Западне 

Србије уредила још један видиковац са кога се може уживати у незаборавном погледу на златиборску природу.

Након успешно завршеног пројекта градње првог видиковца на брду Градина, на Златибору је уређен још један видиковац на Обадовом брду. На свега шест километара удаљености од центра Златибора, направљен је видиковац са кога се поглед пружа на падине Таре, Мокру Гору, равницу Бранешког поља, раштркана сеоска домаћинства Шљивовице, а купалиште Јокино врело се види као на длану.

До видиковца се са Златибора стиже путем који је већим делом асфалтиран, последњих 500 метара је утабана природна стаза, а препорука Туристичке организације „Златибор“ је да се тих шест километара пређе лаганом шетњом или бициклом како би се на најбољи могући начин уживало у природи и свежем ваздуху. Видиковац се налази недалеко од туристичког локалитета где је подигнут споменик и спомен чесма у част ратника палих у борбама за ослобођење током Првог светског рата.

Уређење видиковца на Обадовом брду је још један од доказа да се на Златибору констатно ради на уређењу нових локалитета, проширењу садржаја и туристичке понуде, све у циљу стварања што повољнијих услова за интересантан и разноврстан боравак свих посетиоца ове планине.