Прочитај ми чланак

АМЕРИКА ПРЕМЕШТА ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ У АВГАНИСТАН да би започела рат са Ираном и Кином

0

Интервју са доктором политичких наука Михаилом Александровим

Авганистански бригадни генерал Мохамад Насир Хидајат оптужио је Русију за мешање. По његовим речима, током борби против Талибана, у југозападној провинцији Фарах, заплењено је оружје руске производње. Колико су утемељене такве оптужбе, узимајући у обзир да су саме САД подржавале Талибане против СССР-а?

Михаил Александров: Не видим никакав разлог за то да се ми правдамо, и уопште реагујемо на сличне изјаве због тога што смо ми суверена држава, и можемо да водимо дијалог са различитим политичким снагама у Авганистану, укључујући и покрет Талибана. Треба да се каже, да су саме САД створиле такав термин као „умерени Талибан“ и водили су са њима преговоре. Кинези са њима одржавају односе.

Талибани никада нису били противници СССР-а. Када су се они појавили, Совјетског Савеза већ није било. Талибани су ступили на границе Авганистана, али даље нису ишли. Својевремено, Русија је подржала инвазију САД на Авганистан, надајући се да ће тамо да буде уништена организација Ал Каида. Али, сада ми видимо да САД стварају терористичке организације широм света, да их финансирају и снабдевају наоружањем. И ја не видим разлог зашто и ми не би могли исто тако да поступамо. Тим пре што Талибани немају неки међународни пројекат и боре се за ослобођење Авганистана.

У томе што Русија доставља наоружање Талибанима нема ништа илегалног?

Михаил Александров: Није ствар у илегалности. Тиме се треба активно бавити.

Али, Талибани су такође забрањени и у Русији…

Михаил Александров: То је глупост што смо направили. Захваљујући прозападној политици, захваљујући жељи да будемо пријатељи са Западом, у нади да ће наши понизни изрази поштовања бити цењени. Сећам се, како је Русија 2001. године, изјавила да ће бити савезник САД у борби против међународног тероризма. Како се испоставило, циљеви САД не своде се на борбу против тероризма, већ на успостављање свог геополитичког утицаја.

Да ли су ове оптужбе кампања са циљем да се Талибани повежу са Русијом? И зашто су се оне чуле баш сада?

Михаил Александров: То се дешава јер САД немају очигледних успеха у Авганистану. САД морају тамо да појачавају опремљеност у наоружању. Трамп, када је изабран на место председника, позвао је на повлачење из Авганистана. А сада се он окренуо за 180 степени и сагласио се са обавештајно-безбедносним лобијем у САД, и он мора некако да оправда увећање војних расхода у Авганистану.

На тај начин, он одобрава такву кампању и оптужбе Русије, за подршку Талибанима. САД са тим малобројним контигентом (СССР је имао већи па није могао да контролише целу земљу) не могу да контролишу Авганистан. Али, њима то и није потребно, пошто они и не постављају као задатак да тамо нормализују живот, изграде ново друштво.

Њихов је задатак да очувају тамо војне базе и потхрањују деловање терористичких организација, да пребаце тамо ИСИЛ. После би ИСИЛ употребили за упад у Централну Азију и Иран. Сада је њима Иран главни циљ, а у перспективи и Кина. Авганистан је врло прикладна тачка за то.

23. децембра 2015. године, специјални представник председника Русије за Авганистан, директор департмана МИП-а Замир Кабулов, рекао је да се интереси Москве и Талибана поклапају по питању борбе против ИСИЛ-а и Москва има канале за размену информација са Талибанима.

Михаил Александров: Не искључујем да постоје такви канали општења. Ми немамо интерес да се ИСИЛ укорени у Авганистану. И ако тамо постоје групе које су спремне да се против њега боре, ми треба да их подржимо. Талибане треба скинути са тог црног списка терористичких организација.

Недавно су САД поквариле своје односе са Пакистаном. Исламабад такође оптужује Вашингтон за подршку тероризму. У чему је суштина тог конфликта, и треба ли да се очекује, у вези с тим, зближавање Пакистана и Русије?

Михаил Александров: Мислим да је разлог томе што се Пакистан, све више и више, увлачи у сферу утицаја Кине. Он даје Кини базе. Тамо се граде транспортни коридори из Кине ка Индијском океану. Вашингтону се то не допада. И што већа буде сарадња Пакистана са Кином, тим ће више Пакистан да буде оптуживан за подршку међународном тероризму. А што се тиче нас (Русије) мислим да ми нисмо ту главни играч. Али, не треба да пружамо било какву помоћ САД, не треба да подржавамо њихове нападе на Пакистан. Са Пакистаном треба одржавати умерену сарадњу, из једноставног разлога што је наш главни партнер у јужној Азији – Индија.

 

Михаил Александров је доктор политичких наука, водећи експерт Центра за војно-политичка истраживања Московског државног института за међународне односе МИП-а Русије.

Разговор водио Камран Хасанов, магистар политичких наука.