ТРАЖЕ ДА СЕ ПОДИГНЕ СПОМЕНИК жртвама комунистичког терора

232

Саопштење Информативне службе удружења „Краљевина Србија” поводом скупа подршке иницијативи за подизање споменика жртвама револуционарног терора, које су ту стрељане од стране послератних комунистичких власти.

„У суботу 4. новембра 2017. године, на месту Краљеве чесме и некадашњег излетишта у Лисичијем потоку (Раковица), одржан је скуп подршке иницијативи за подизање споменика жртвама револуционарног терора, које су ту стрељане од стране послератних комунистичких власти.

Фото: Приватна архива

На самом почетку, хор Храма Светих апостола Вартоломеја и Варнаве је извео химну „Боже правде“, а потом је служен парастос за невино страдале грађане Београда. Парастос су служили свештеници раковичке цркве.

Протојереј-ставрофор др Саво Јовић пренео је присутнима поздраве Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја. Прочитано је и писмо Њ.К.В. Престолонаследник Александар, који је због раније преузетих обавеза био спречен да лично присуствује скупу.

Академик Матија Бећковић се први обратио окупљенима, који је подсетио на ужасе револуционарног терора и масовне злочине над цивилним становништвом које је било препознато као непријатељско.

Потом, говорио је и Слободан Ђурић, председник Удружења жртава комунистичког режима. У свом обраћању, испричао је и своју породичну трагедију, о његовом оцу који је страдао у прогонима ОЗН-е.

Академик Матија Бечковић и председник удружења „Краљевина Србија”, Слободан Ђуровић (Фото: Приватна архива)

На крају, изведена је песма Доситеја Обрадовића „Востани Сербије“.

Скупу је присуствовало више угледних јавних личности, међу којима Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић, академик Матија Бећковић, народни посланик Жика Гојковић, председник Покрета обнове Краљевине Србије, арх. Драгомир Ацовић, председавајући Крунског савета, др Леон Коен, универзитетски професор, Предраг Марковић, бивши председник Народне скупштине и министар културе, адвокат Зоран Живановић, члан Крунског савета, Александар Цветковић, директор Српског покрета обнове, Бранимир Нешић, члан председништва Српског покрета Двери, историчари др Срђан Цветковић, др Бојан Димитријевић и Немања Девић, режисер и публициста Драгослав Бокан, новинар и симултани преводилац Бошко Чолак-Антић, као и пуковник Новица Стевановић

Испред Удружења Краљевина Србија, присутни су били господин Милош Павковић, генерални секретар Извршног одбора, господин Предраг Меденица, потпредседник Извршног одбора, госпођица Бојана Николић, председник Краљеве омладине Београд, као и велики број чланова Краљеве омладине.

Редитељ и публициста ДрагославБокан са сином (Фото: Приватна архива)

Организатори скупа били су удружење грађана „У име народа – за слободну Србију“, Српска лига, Удружење Краљевина Србија, Удружење жртава комунистичког режима, Српски покрет обнове и Удружење припадника Југословенске војске у Отаџбини 1941-1945.

Фото: Приватна архива

Подсећамо, непосредно по ослобођењу Београда у Другом светском рату, ликвидирано је неколико хиљада Београђана од стране комунистичке тајне службе – Одељења за заштиту народа (ОЗНА), међу којима су многи страдали управо на локацији Лисичијег потока у Раковици. Према проценама историчара Срђана Цветковића, послератне власти стрељале су између 60.000 и 70.000 цивила, углавном без права на суђење.”

БОНУС ВИДЕО

У емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, историчари др Милан Ст. Протић  и др Драган Петровић, говоре о томе шта би било са Краљевином Југославијом да није било Другог светског рата (00:12:00), о вишенационалним творевинама у модерној Европи и сепаратизму и демократији (00:13:15); као и о томе зашто се распала Југославија (00:16:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.

 • Предлажемо да се уместо босанчероске џу-бокс фонтане на тргу Славија у Белом Граду на ушћу две четничке реке (Саве и Дунава) подигне меморијални комплекс „Равна Гора победити мора“ по узору на Трг Хероја у Будимпешти.

  • Arhikles Salvador

   Оће то кад би Шеста личка пустила.

 • Душан

  Господ је рекао „Ја сам Пут ,Истина и Живот“.
  Ијош“Без Мене не можете чинити ништа!“

 • Зарја, Зарја

  Иницијатива је покренута, али усред неслободе.
  Из коментара се види да има много тога спорног: од оцене покретача иницијативе до карактера и садржине, места, изгледа, има и идеолошког, политикантског, све до огавног непријатељског петљања у српску ствар.
  Ако нешто не уједињује у српству, већ разједињује, онда нека буде на чекању, док се не сложе све „коцкице на Небу“.
  А до тада време користити за утврђивање оне драгоцене једине и необориве истине, на основу брижљиве оцене утврђених чињеница и свих расположивих доказа. То могу да раде само достојни, а њих је увек мало.

 • Командант I Тимочког батаљона

  Све невине жртве заслужују спомен-обележије, али је битно да саме жртве, споменик, и комеморације не буду злоупотребљене у политичке сврхе, такође, броју Српских жртава никако не придодавати побијене фолксдојчере и мађаре.

 • Командант I Тимочког батаљона

  Удружење „Краљевина Србија” – карађорђевићи су били краљеви Србије само 11 година, а југославије 23 тако да им је назив апсолутно погрешан, јер се том називу придодаје и период краљевине када су Обреновићи владали.