Прочитај ми чланак

СЛЕДЕЋИ КОРАК 4 СИЛЕ У „СЛУЧАЈУ СИРИЈА“: САД, Русија, Иран и Турска доносе одлуку?

0

Светске и регионалне силе одавно су уплетене у грађанску рат који у Сирији бесни још од 2011. године. Дојче веле анализира какви су циљеви и интереси САД, Русије, Турске и Ирана на немирном подручју Блиског истока.

Сједињене Америчке Државе

– Кога подржавају: До јула 2017. године, Вашингтон је наоружавао и обучавао умерене фракције побуњеника које се боре против снага лојалних председнику Башару ал Асаду. Та помоћ је након тога окончана, што је очигледан покушај да се унапреде односи са Русијом. У новије време, Сједињене Државе снабдевају оружјем курдске опозиционе снаге које се на северу Сирије боре против тзв. „Исламске државе“.

– Против кога се боре: Сједињене Државе су на челу међународне коалиције у којој има готово 60 земаља укључујуц́и и Немачку, а која од краја 2014. дејствује из ваздуха на ИС и друге екстремистичке групе. Повремено су ти напади били усмерени и против снага сиријске владе. У априлу је амерички председник Доналд Трамп наредио нападе на сиријску ваздухопловну базу као одговор на напад хемијским оружјем који су – како се извештавало – извеле владине снаге.

Трамп: Морам да разговарам са Путином

– Шта желе: Под председником Трампом, Сједињене Државе остале су непоколебљиве када је реч о уништавању снага ИС у Сирији. Међутим, намере САД по другим питањима постале су нејасне. Трамп је у септембру изјавио да САД „у Сирији имају веома мало интереса, осим уништавања ИС“. Он је међутим претходно у јулу био веома ангажован око постизања примирја између владиних и опозиционих снага. Нова америчка администрација шаље противречне сигнале о томе да ли ће се Вашингтон супротставити мировном договору који би подразумевао останак Асада на власти. Трампов претходник Барак Обама у своје време је био категоричан: „Асад мора да оде“.

– Које мировне државе подржавају: Вашингтон подржава мировне преговоре који се под окриљем Уједињених нација одржавају од 2012. између представника Асадове владе и сиријске опозиције. Ти разговори, чија је последња рунда одржана у фебруару и марту, до сада међутим нису резултирали некаквим великим напретком. Све до сада није постигнута сагласност о томе да ли би одлазак Асада са власти требало да буде предуслов за било какво коначно решење.

Русија

– Кога подржава: Москва званично подржава сиријску владу, односно председника Башара ал Асада. Она његовим трупама обезбеђује ваздушну подршку, доставља им наоружање и Дамаску пружа дипломатску подршку у УН, као и на међународним мировним преговорима.

– Против кога се бори: Руска интервенција у Сирији покренута је октобра 2015. године када су започети ваздушни удари против „терористичких“ мета. И док Москва саопштава да су њен циљ ИС и друге исламистичке, терористичке групе, амерички званичници су у више наврата извештавали супротно, односно да су руски напади првенствено имали за циљ оне јединице које нису део ИС, а које се боре против Асадових снага.

– Шта жели: Москва жели да задржи Асада, свог најближег блискоисточног савезника на власти и обезбеди свој војни утицај у региону. Русија има важну ваздухопловну базу у западној сиријској провинцији Латакији и поморску бази у сиријској луци Тартус. Руске власти подржавају мировне преговоре са онима који дозвољавају могућност да Асад остане на власти, али се, како се сматра, не би супротставиле ни решењу које би омогућило ограничену аутономију опозиционих снага на одређеним подручјима Сирије.

– Које мировне преговоре подржава: Иако Москва подржава преговоре у Женеви, под њеним покровитељством одржавају се истовремено и разговори између сиријске владе и опозиције у Астани, у Казахстану, који су почели у јануару 2017. године. У октобру је руски председник Путин најавио да ц́е Русија бити домац́ин још једног таквог скупа 18. новембра у Сочију на коме ц́е се разговарати о новом сиријском уставу.

Турска

– Кога подржава: Турска се борила против ИС заједно са свим јединицама сиријске опозиције – осим курдским – укључујуц́и и Слободну сиријску армију (ФСА).

– Против кога се бори: Анкара учествује у ваздушним нападима против ИС у оквиру коалиције под вођством САД. Њене снаге међутим изводе и самосталне нападе из ваздуха на опозиционе курдске снаге на северу Сирије. Поред тога, Турска је у оквиру операције „Штит Еуфрата“ слала и копнене снаге у Сирију против ИС и курдских јединица.

– Шта жели: Анкара жели да победи ИС и друге екстремне исламистичке групе које су, сматра се, одговорне за терористичке нападе у Турској. Анкара такође жели да спречи да војни успеси сиријских Курде охрабре на некакве сличне акције и курдско становништво Турске. Анкара подржава мировне преговоре који би окончали конфликт у Сирији и залаже се за то да та земља постане стабилна чиме би се спречио долазак нових избеглица у Турску и омогућило постојећим да се врате у Сирију. Турска је амбивалентна по питању да ли би председник Асад могао да буде део било каквог мировног споразума.

– Које мировне преговоре подржава: Турска је подржала преговоре под руководством Русије у Астани, али чини се да одбацује идеју Москве да на предстојећу конференцију у Сочију буду позвани и представници курдске опозиције.

Иран

– Кога подржава: Техеран подржава Асадову владу бар од 2012. године, шаљући сиријском режиму велику војну помоц́ у виду обуке, оружја и размене обавештајних података.

– Против кога се бори: Иран се на страни Асада бори и против екстремистичких, али и против умерених фракција у сиријској опозицији. Према извештајима, припадници елитне јединице Иранска револуционарна гарда (ИРГЦ) учествовали су у офанзивама које су изводиле трупе сиријске владе.

Ријад смртоносним пројектилом убија долар?
– Шта жели: Осим Сирије, Иран има мало пријатеља на Блиском истоку, а подршка Асаду обезбеђује им савезнике против регионалних ривала – Израела и Саудијске Арабије. Техерану је такође потребна Сирија како би достављала оружје Хезболаху у суседном Либану, чему се противи Израел.

– Које мировне преговоре подржава: Иран је учествовао у мировним преговорима у новембру 2015, након што су Сједињене Државе престале томе да се противе. Техеран је такође, заједно са Турском и Русијом, подржао и мировне преговоре у Астани.