Прочитај ми чланак

НЕШТО ЈЕ ЗАПЕЛО НА ИСТОКУ: Зашто је Путин хитно одлетео у Техеран?

0

Руски председник Владимир Путин је 1. новембра сео у авион и одлетео код иранског ајатолаха Алија Хамнеија, на трилатерални самит Русије, Ирана и Азербејџана. Међутим, многима није било јасно зашто.

Званична агенда најавила је разговоре о Сирији, Иранаском нуклеарном споразуму, статусу Каспијског језера, борбу против тероризма. Ипак, никакве посебне акције по овим ставкама нису предузете у Техерану.

Путин би тешко прешао толики пут како би слушао комплименте Ајатолаха Хамнеија о свом „снажном и одговорном вођству“, пише опозиционируски недељник „Њу тајмс“. 

Наиме, руски председник је наводно незадовољан тиме што Иран одуговлачи завршетак једног од најважнијих пројеката за Кремљ.

О чему се ради?

Како је за овај лист рекао неименовани руски званичник, лидери су се сложили да заврше изградњу пруге од Астаре у Азербејџану до Рашта у Ирану.

Ова грана је део северно-јужног транспортног коридора, који је дизајниран да повеже Северну Европу са Југоисточном Азијом (Индија-Персијски залив-Иран-Азербејџан-Русија-даље ка Скандинавији), а у исто време уједине транспортне путеве гвожђа Азербејџана, Ирана и Русије.

Споразум о изградњи су првобитно склопиле Русија, Иран и Индија 2000. године, а 2005. се прикључио Азербејџан.

У првој фази планирано је да се транспортује шест милиона товара годишње кроз коридор, али је касније повећано на 15 до 20 милиона.

Све је било спремно и договорено, али су онда искрсли проблеми.

Хитан састанак

Како пише руски недељник, када су у Москви чули да је „јужни пројекат“ готов, а да се о „северном“ ништа не говори, Путин је звао Алијева и питао га у чему је проблем, на шта је одговорио да Баку нема проблема, да посао задржава Иран јер сва средства иду за рат у Сирији.

Иницијатива за хитан састанак у Техерану припада управо Алијеву.

Пројекат „север-југ“ имао је две руте, „северну“ кроз Русију и „јужну“ кроз Грузију и Турску.

Председник Азербејџана Алијев и бивши лидер Грузије Михаил Сакашвили, сложили су се тада око приоритета „јужног пројекта“ 2004. године у Тбилисију, а 2007. године почела је изградња пута.

„Јужни пројекат“ завршен је до 31. октобра 2017. године, дан пред самит.

Председници Азербејџана, Турске и Грузије отворили секцију од 846 километара Баку-Тбилиси-Карс, који се већ назива „Кавкаским суецким каналом“.

Транспортоваће товаре из Кине у Европску унију за 12 до 15 дана, уместо досадашњих 40 до 45. Само Баку ће годишње од тога имати 50 милиона долара.

У говору који је уследио након састанка речено је да ће Азербејџан платити 500 милиона долара Ирану за изградњу иранског сектора пруге Астара-Рашт, иако је дужина деонице само неколико десетина километара.

– Иницијално, изградњу је требало да финансира сам Иран, али је Путин изгледа убедио Алијева да помогне регионалном савезнику – рекао је дипломатски извор у Бакуу у разговору за „Њу тајмс“.