Прочитај ми чланак

ПОЧЕТАК НОВЕМБРА ДОНОСИ ЛЕПО ИЗНЕНАЂЕЊЕ, а на крају нас чека први прави снег

0

Први део новембра биће као да смо у сред пролећа, са температуром и до 20 степени Целзијуса. Међутим, већ од друге половине месеце очекују нас ниже температуре, али и први снег у нижим пределима.

Оно што је извесно пред нама је топлији период у коме ћемо моћи да уживамо у сунцу, али и на свежем ваздуху.

ФОТО: Роберт Гетел

– Максималним температурама кретаће се од 15 до 20 степени, и то оним данима када буде било више сунца. Минималне температуре биће чак у плусу, с обзиром да смо ових дана имали јутарње у минусу. Следеће недеље, у понедељак и среду, очекује нас пролазно наоблачење, када се опет очекује разведравање- објашњава Слободан Совиљ, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода.

Национални сектор за климатске промене РХМЗ направио је рану најаву какав нас новембар очекује. Према њиховој прогнози, у целој Србији очекује се топао новембар. Број мразних дана у нижим пределима биће од 5 до 14, а у брдско-планинским крајевима од 15 до 20 дана.

У већем делу Србије се током новембра очекује просечна количина падавина, па се тако прогнозира да ће бити 10 до 13 дана са падавинама, а на планинама од 12 до 15 дана, док ће број дана са снегом бити у интервалу од 2 до 5, а на планинама од 11 до 14.

Блага зима

Међутим, дебели минус који нас је затекао прошле зиме не би требало да се понови у предстојећој сезони. Према најави Националног климатског центра РХМЗ ова зима ће бити блага.

Очекује се да ће бити од 30 до 60 мразних дана (када минимална температура буде испод нуле) у нижим пределима, а на планинама од 60 до 80 дана. Међутим, број ледених дана, када је температура и током читавог дана у минусу, ове зиме неће бити велики.

До 15 ледених дана

По прогнози можемо очекивати само 8 до 15 ледених дана током ове зиме и то у нижим пределима, а на планинама од 25 до 45 ледених дана.

Средња максимална температура у току предстојеће зиме се очекује у интервалу од 5 до 8 степени у нижим пределима, а у вишим од један до четири.

Средња минимална температура се очекује у интервалу од минус 2 до 1 у нижим пределима, док се у брдско-планинским пределима очекује у интервалу од минус 6 до минус 3 степена Целзијуса.

Што се тиче падавина, по прогнози овог центра није могуће знати тачно када можемо очекивати снег, али се највљује да ће количина падавина, у шта спада и киша и снег, бити просечна.

Процењује се да ће бити од 32 до 40 дана са падавинама, док ће на планинама бити и до 50 дана. По свему судећи ово ће бити једна од блажих зима.

Најхладнија зима била је у прошлом веку

Иначе, најхладнија зима у Србији забележена је 1953/1954. године са средњом температуром ваздуха од минус 4,7 степени, док је најтоплија зима била 2006/2007. године са температуром од четири степена.

Први снег

Први снежни покривач се у већини места у Србији просечно бележи током прве недеље децембра. На планинама је просечан датум појаве првог снежног покривача у првој декади новембра, а на Копаонику је просечан датум појаве првог снега 15. октобар. У деловима јужне и западне Србије просечан датум је последња недеља новембра.

Када је снег падао у августу

Најранији датум појаве првог снега био је 31. август 1995. године на Копаонику, када је измерено један центиметар снежног покривача.

У нижим крајевима земље први снег је најраније забележен 5. октобра 1972. године у Пожеги и Ћуприји са три центиметара снежног покривача.

Најкаснија забележена појава првог снежног покривача је 27. март 1951. године када је у Нишу измерена висина снега седам центиметара.