ЛАЗАРЕВИЋ: Нисам политичар, преносим искуства одбране земље

6

Генерал у пензији Владимир Лазаревић негирао је да је именован за предавача на Војној академији и објаснио да је позван да одржи једно предавање и пренесе искуства у одбрани државе, наводећи да је говорио о херојству српских војника у одбрани земље од НАТО агресије и током противтерористичке операције на КиМ 1998. и 1999. године.

– Ствара се нека неистинита слика око тога, и у земљи и у иностранству, да сам ја именован за предвача. Не, нисам именован. Ја нисам ничији чиновник, нити сам добио ангажман од актуелне политике. Позван сам од руководства Војне академије да пренесем своја искуства у одбрани земље и с великим задовољством сам га прихватио – објашњава Лазаревић за „Политику“.

EPA/PETER DEJONG/POOL

За то, нагласио је, нити је плаћен нити је добио било какав хонорар.

Предавање је, прецизира, одржао на тему „Хероизам и човечност српских војника у одбрани земље од НАТО агресије и током противтерористичке операције на Косову и Метохији током 1999. и 1998. године“.

– Ми добро знамо, а то више изгледа није тајна, да се наша војна доктрина, способност, подвизи и хероизам српске војске, као и тактика Приштинског корпуса за време бомбардовања 1999. године, изучавају у војним школама и на војним универзистетима у целом свету, чак и у јединицима НАТО, иако то нико не жели јавно да призна – рекао је Лазаревић.

Према његовим речима, за искуства Србије заинтересоване су многе армије, те је упитао зашто онда наша војска, академци и садашње старешине не би чули та искуства.

Он је додао да не зна да ли ће опет држати предавање.

– Можда опет будем позван, можда и не – рекао је Лазаревић.

Некадашњи високи војни старешина у Војсци Југославије и командант Приштинског корпуса и Треће (Нишке) армијске области у периоду НАТО агресије, нагласио је да није политичар и да није ни на који начин укључен у политичка дешавања.

– Био сам војник, и остао сам само војник који је бранио своју домовину и увек ћу јој служити. После изласка на слободу и повратка у Србију, пре скоро две године, потпуно сам посвећен својој породици и себи и не знам због чега би било коме сметало моје појављивање у јавности – рекао је Лазаревић.

 • Нада

  Име генерала Лазаревића остаће записано светлим словима у историји српског народа. Стајаће поред имена оних наших војсковођа који су прославили нашу војску и наш народ у прошлим временима и ратовима. Они који су против генераловог појављивања у јавности завршиће на сметлишту историје где им је и место. И, то није само пука фраза. Жалим што сваки наш херој и родољуб мора за живота трпети увреде и понижења разних фукара и лопова издајника и лицемера. Ваљда је то неки наш усуд да нам најгоре смеће увек води државу.

 • 50 pera

  Oni koji su protiv Gen. Lazarevića su i protiv Srbije.Zar ima bolje informacije o odbrani države od onoga koji je bio na samom frontu kada je bilo ,,biti ili ne biti,,

 • SlavenMilanov

  Ne znam kako ostalima ali meni veliku nelagodu izaziva činjenica da jedan častan i pošten oficir, kakav jeste BIO Gen. Lazarević, sebi dozvoli da izađe pred „nato“ oficire i održi im predavanje kako se borio protiv njihovih mentora ???

  • Т. Горски

   То је лична импресија, међутим,
   Можемо дешавања гледати и другачије.
   Ја не вјерујем а немам ни озбиљног разлога да вјерујем да је држао предавање НАТО официрима (мислим да је то закључак због неког твога незадовољства).

   Прије бих рекао да је то својсеврстан облик побједе и показатељ да нисмо „потонули“.

   Поздрав !

  • SlavenMilanov

   „а не вјерујем а немам ни озбиљног разлога да вјерујем да је држао
   предавање НАТО официрима (мислим да је то закључак због неког твога
   незадовољства).“ ?

   Kakvog nezadovoljstva ? Kad ti u ministarstvu odbrane sede „nato“ oficiri, koji nadgledaju sve aktivnosti domicilne vojske – a ti kao pripadnik ORUŽANE SILE ne radiš ama baš ništa po tom pitanju – onda se zaključak SAM nameće ?
   Ko hoće da misli…

   To što ti ovo vidiš kao „pobedu“ tvoje je pravo… Al’ šteta što istorija ne daje za pravo takvim pobedama….

  • Т. Горски

   Опет прегониш и ја разумијем твоје незадовољство јер сам и сам незадовољан.
   Но ипак није све тако црно као што кажеш.
   Нашом војском не командују ти што „седе у министарству“ нити им та седећа позиција одговара за командовање над нашом војском.
   Када би они командовали друга „прича“ би се причала на пољу сарадње нпр. са Русијом и другим пријатељским и братским земљама које нису под НАТО командом.
   Знам ја да ти ЊИХ не подносиш а вјеруј ми да ни ја нисам ништа мање нетрпељив према њима од тебе.

   Генералово предавање на војној академији сматрам својеврсном побједом над онима који би да управљају нашом војском, јер ето,

   НИЈЕ БИЛО ПО ЊИХОВОМ НЕГО ПО НАШЕМ.