Прочитај ми чланак

ВЛАСТИ УЗ ГАЗДЕ: Радницима отказ уз рак

0

Српски радници оболели од карцинома не треба током лечења да буду заштићени од отказа, пресудили су посланици владајуће коалиције који су одбацили предлог измена Закона о раду др Душана Милисављевића из опозиционог ДС-а. Овај лекар каже да ће борбу за измену закона наставити, а у синдикату Слога не крију огорченост због одлуке владајуће већине за коју кажу да погоршава иначе робовски положај српског радника.

Др Милисављевићу повод за предлог измене закона био је случај самохране мајке Виолете Петровић која је током лечења од рака отпуштена из нишке фабрике јужнокорејске Јуре.

– Реаговао сам као лекар да више ниједан радник не доживи да као Виолета добије отказ усред цитостатске терапије после операције рака дојке – објашњава Милисављевић.

Капитал пречи од живота

– Не интересује ме дневна политика, залажем се за то да законом буде регулисано да онима који стављају капитал испред живота, буде забрањено да радницима дају отказ у таквим ситуацијама. Подсећам да смо на врху листе по стопи обољевања од карцинома, али и смртности од те болести – каже др Милисављевић.

Он напомиње да је десетак посланика прихватило његов предлог, али да остали из владајућег табора нису ни учествовали у гласању. Милисављевић истиче да је спреман да разговара с неким у Министарству, јер сматра да нема ваљаног аргумента за одбијањем његовог предлога.

– Ако сам ја проблем, нека ту измену закона предложи Министарство. Главно је да је усвоје, јер поред људских, имају и здравствени аспект – каже овај лекар.

Синдикат Слога је и раније указивао на понижавајући положај српског радништва, првенствено у фирмама с Далеког истока, а сада подсећа да се државни функционери неретко лече у иностранству.

– За српску децу се скупља новац СМС порукама, пензионере прегледају у страначким просторијама, а радници раде болесни у страху од губитка посла – кажу у Слоги.

Синдикалци оцењују да се Влада немушто правда да ни држава ни послодавци немају новца да обезбеде спровођење предлога др Милисављевића.

– Очито се показује да је обавезно здравствено осигурање фикција. Радништво је дужно да даје у касу, а кад устреба не добије ништа из ње – наводи Слога.