Прочитај ми чланак

ЧОВЕК КОЈИ МОЖЕ ДА ПОКОПА ТРАМПА одиграо је кључну улогу у разводу Србије и ЦГ

0

Пол Манафорт, некадашњи шеф кампање Доналда Трампа, а данас прва мета ФБИ, у понедељак ујутру се пред судом суочио с 12 тачака оптужнице која ће га, врло вероватно, сместити иза решетака, и уништити његов бизнис.

Манафорт и његов сарадник Рик Гејтс оптужени су од стране такозваног великог федералног већа. Оптужница од 12 тачака укључује заверу против САД, заверу ради прања новца, деловање као нерегистровани агенти за стране интересе, давање нетачних и погрешних изјава у седам тачака због неподношења извештаја о страним банкама и финансијским рачунима.

Tasos Katopodis / EPA

Манафорт је ултра-контроверзна личност, како у САД, тако и у остатку света. Повезан је са Русијом, Украјином, али и Србијом и Црном Гором, у чијем је распаду имао запажену ролу.

Чиме се заправо бави Пол Манафорт? Кренимо редом.

Баханалије или прање новца?

Оптужница, како је рекао специјални тужилац Роберт Мјулер, такође открива још нешто о Манафорту: његов укус за луксузне аутомобиле, вишемилионске виле, као и за скупу, дизајнерску одећу.

– Манафорт је трошио своје богатство, скривено на прекоморским тајним рачунима, на уживање у раскалашном животном стилу у САД, и то без плаћања пореза на добит – наводи се у оптужници, преноси „Фортуне“.

Манафорт је потрошио 273.000 долара на један аутомобил марке „мерцедес“ и четири „ренџ-ровера“, 20.000 долара за одржавање своје виле, и чак 1,37 МИЛИОНА ДОЛАРА на одећу.

Потрошио је додатних 5,4 милиона на реновирање своје куће у луксузном одмаралишту близу Њујорка – чувеном Хемптонсу -плус још 665.000 долара за „уређење пезјаша око виле, како би имао бољи поглед“.

Ту није крај.

Манафорт је потрошио 934.000 долара у радњи античких тепиха у Вирџинији, а чак 1.31 милион зелених новчаница уплатио је компанији са Флориде која се бави „кућном забавом, аутоматизацијом уређаја и осветљењем“.

Оволика количина новца потрошена на материјална добра може да значи само две ствари: или је Манафорт зависник од луксуза, или се бави прањем новца. Шта је од та два тачно, утврдиће истрага.

„Тихи Американац“

До ове истраге, многи од вас вероватно нису чули за Пола Манафорта. За посао којим се он бави, то је сјајна ствар. Манафорту је битно да га знају они који испуњавају два кључна услова: незаситу жељу за моћи и довољно дебео новчаник да ту жељу и испуне.

Манафорт је један од најважнијих и уједно брутално ефикасних политичких оперативаца у последњих 40 година. Заправо, он је револуционар науке лобирања и спиновања. Његов печат био је присутан у кампањама Џералда Форда, Виктора Јануковича, Мила Ђукановића… а своју ефикасност показао је и учешћем у кампањи Доналда Трампа, који је, испоставило се, постао председник.

Ђукановић, Дерипаска и Манафорт у „служби демократије“

Када је црногорски премијер Мило Ђукановић почео да припрема отцепљење од Србије, један од кључних људи које је унајмио за тај задатак био је управо Манафорт, открива Френклин Фоер, писац књиге „Мрачне тајне Силицијумске долине“.

У очима света, отцепљење Црне Горе представљено је као „племенита ствар“, толико да ју је сенатор Џон Мекејн, некадашњи републикански кандидат за председника САД, назвао „највећим европским пројектом демократије још од краја Хладног рата“.

Фоер тврди, међутим, да је Ђукановићева кампања била све само не чедна и неупрљана како ју је Мекејн представио. Иза иницијативе за независност стајао је пребогати руски тајкун Олег Дерипаска. Неколико месеци раније практично је купио читаву црногорску индустрију алуминијума, а пикирао је и остале гране црногорске економије.

Знајући како је Владимир Путин постројио руске олигархе, намеће се закључак да читава акција није могла да прође без његовог знања, истиче Фоер. А када је Дерипаска тражио човека који ће његову визију претворити у дело, унајмио је Манафорта, чије је умеће обмањивања јавног мнења прерасло у уметност.

– Дерипаска је желео контролу над индустријом у Црној Гори. Кремљ је хтео утицај на Медитерану. Имајући у виду Манафортове претходне успехе у Украјини, где је практично изградио култ Виктора Јануковича и од човека који је лежао три године у затвору због оружане пљачке направио председника земље, било је јасно да је он права особа за тај посао – кажу новинари магазина „Нејшн“ Марк Ејмс и Ари Берман, који су истраживали Манафортову улогу у политичком успону Виктора Јануковича.

За добро одрађен посао Манафорт је од Дерипаске наводно добио милионски чек и стан у луксузној Трамп кули.

Отворио врата Украјине Путину

Манафорт је био главни спин-мастор Виктора Јануковича, свргнутог председника Украјине. Успео је да од њега направи јаку политичку фигуру, која је у очима већине грађана „симболизовала стабилност“, и успут оцрни наранџасту револуцију, која је за циљ имала да приклони Украјину Западу. Мекејн је због тога чак позвао Манафорта и рекао му да престане са помагањем Јануковичу, јер се то „крши са интересима америчке спољне политике у том делу Европе“.

Јасно, САД су желеле контролу над земљом која се граничи са Русијом. Манафорт га је глатко одбио. Било је то 2006. године, а Мекејн је већ започео председничку кампању у којој је касније поражен од Обаме. Манафорт је у Украјини провео скоро седам година и толико се зближио са Јануковичем да су једном недељно играли тенис у његовој луксузној вили Межихирија. За то време помогао је у потпуном преобликовању украјинске политике и отворио врата земље Путиновом утицају.

Трампов кец из рукава

Доналд Трамп је упознао Пола Манафорта још давних 70-их година преко заједничког пријатеља.

Манафорт се умешао у кампању контроверзног републиканца тачно онда када су анкете показивале катастрофалне резултате, а недуго затим је Трампова реторика почела да бива блажа, а испади и скандали су се проредили.

– Ако мислите да Пол Манафорт не може да уведе Доналда Трампа у Белу кућу, онда не познајете Пола Манфорта – рекао је још у лето 2016. године Фоер.

Мало је рећи да је погодио у центар.