Прочитај ми чланак

БРУКA: Усред „Лидлa“ је из чистa мирa нaзвaли je лоповом

0

Морала сам да пред радником обезбеђења скинем јакну како бих доказала да је купљена у "Мангу" и да је нисам украла као што ме оптужила њихова радница, пожалила се Ива Цветојевић.

Такво јавно срамоћење и понижење још никад нисам доживела у животу, започиње своју причу Ива Цветојевић, коју су у „Лидловој“ продавници у хрватском граду Самобор ни криву ни дужну оптужили да је украла јакну. Како каже, због испада раднице, људи су зурили у њу као у највећег криминалца.

Како је написала на званичној „Лидловој“ Фејсбук страници, Ива је око осам сати ујутру ушла у „Лидл“ у Самобору. Благајница ју је упитала је ли јакна коју има на себи њена. Након што јој је потврдно одговорила, благајница је затражила радника обезбеђења да остане код ње. Након наплате артикала које је Ива узела, радник обезбеђења јој је рекао да пође с њим. Стајао је, каже Ива, тик иза ње као да је реч о тешком криминалцу који би могао да побегне, преносе хрватски медији.

Извињење на Фејсбуку

„Лидл“ није одговорио хрватским медијима на постављена питања, осим што се у Фејсбук коментару извинио следећим речима:
– Поштована Ива, желимо вам се извинити за непримерену ситуацију у нашој трговини. Жао нам је што сте претрпели неугодности и захваљујемо вам се на информацији, односно што сте нам за ту неугодност јавили. Предузели смо све мере како бисмо сазнали шта је довело до такве ситуације те ћемо предузети све да се такве ситуације више не понављају у нашим трговинама

.Присутни купци који су сведочили овом догађају зурили су у њу, описује Ива, као у лопова и крадљивицу.

– У споредној просторији запослени ме је опет упитао да ли је јакна на мени моја, на шта сам ја опет потврдно одговорила. Објаснила сам да се ради о јакни старој неколико година, купљеној у продавници модне марке „Манго“. Такође сам добровољно скинула дотичну јакну и указала на етикету „Манга“ која је и више него уочљива на вратном делу одевног предмета. Међутим, то није било довољно вашем раднику већ је и даље прегледао етикету ваљда мислећи да сам „Лидлову“ етикету одрезала и уместо ње пришила насред ваше трговине „Мангову“ етикету?! – написала је видно изнервирана Ива и додала:

– Тек када сам рекла да сам ватрогасац, да у животу никада нисам ништа украла нити бих тако нешто учинила, обезбеђење ме пустило. Такво јавно срамоћење и понижење још никад нисам доживела у животу. Самим тим што је јакна из вашег асортимана направљена од друге врсте коже, тачније брушене коже, а моја од праве овчје небрушене коже, те се разликује у моделу и детаљима израде попут штепова на џеповима, нитнама, алкама за качење, рукавима који су на мојој јакни шивени из два дела и еполетама које моја јакна има, а ваша нема – написала је Ива на „Лидловој“ страници и тиме доказала да јакна није „Лидлова“, али и да сами запослени нису упознати са својим асортиманом.

У објави је приложила и фотографију своје јакне да би је, како каже, могли упоредити с јакном из „Лидловог“ каталога бр. 38/2017 са странице број 11 и упитала:

– Занима ме да ли је уобичајена пракса ланца „Лидл“ да се због непознавања асортимана у продавницама ваших запослених поштени купци јавно блате и срамоте на овакав начин?! Иначе, увек када бусом путујем из ноћне смене, одем у ваш наведени дућан и купим пециво, али очито човек не може у данашње време да купи доручак а да га не оптуже за крађу. Након овакве срамоте никада више нећу ући, а камоли купити нешто на било којем од ваших продајних места – поручила је огорчена Ива.