Прочитај ми чланак

БРИСЕЛСКИ ПРОЦЕС: Рамуш уцењује, у Београду кључ

0

Да ли је могућа промена посредника у бриселском дијалогу? Приштина инсистира да се укључи и Вашингтон. Формат преговора не може се мењати без сагласности обеју страна

БЕЗ пристанка Београда, Америка не може да се нађе за столом као директни учесник дијалога о КиМ, упркос све јачим настојањима Приштине да Вашингтон „увуче“ као главног посредника.

Премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај недавно је поручио да „дијалог није могуће наставити, ако САД нису за преговарачким столом“. Иако је шеф дипломатије Ивица Дачић проценио да су те речи „за унутрашњу употребу“, о укључивању Вашингтона као посредника који би требало да приведе крају преговоре, све се више говори. Ту намеру власти у Приштини, међутим, не могу да спроведу јер се формат преговора, у којима је званични посредник ЕУ, не може мењати без сагласности обеју страна.

Ако би косовски политичари ипак условљавали наставак разговора у Бриселу америчким присуством, српска страна би могла да узврати захтевом да се столице „резервишу“ и за представнике Русије и Кине, или, чак, да се дијалог врати под окриље Уједињених нација.

На питање о условљавању нове рунде разговора укључивањем представника САД, Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице ЕУ Федерике Могерини, није директно одговорила. Она је за „Новости“ рекла:

– ЕУ веома тесно сарађује са Америком око Западног Балкана. Рад на дијалогу за нормализацију односа између Београда и Приштине је у току. Обе стране су више пута потврдиле своју јаку посвећеност наставку разговора и примени свих споразума.

По њеним речима, датум за следећи састанак на високом нивоу још није утврђен, а „формат и теме дијалога одређују две стране“.

Бивши амбасадор Србије у Берлину и Бечу Милован Божиновић у захтеву Приштине види притиске на Београд који су ескалирали порукама америчког званичника Хојта Јиа при његовој посети нашој земљи. Он, ипак, верује да неће доћи до тога да представници Вашингтона и формално седе за преговарачким столом јер САД „не морају да удовоље свакој жељи`Приштине, иако су од почетка надзирали дијалог“.

– Ако дође до конкретног условљавања, на нашој влади је да процени којим ће контрамерама да узврати и хоће ли тражити руско присуство. Нисмо у позицији да „изгурамо“ повратак дијалога под окриље УН, нити да лупимо шаком о сто, али у ЕУ можемо наиђемо на разумевање за нашу позицију.

ЗАЈЕДНИЦА СРПСКИХ ОПШТИНА ШТО ПРЕ

ЕВРОПСКА унија очекује да ће се у оквиру дијалога односи између две стране даље нормализовати и да ће Удружење или Заједница општина са српском већином бити основана што је пре могуће. Напредак у дијалогу је предуслов за обе стране да би направиле напредак на својим путевима ка ЕУ – рекла је Коцијанчич за наш лист, одговарајући на питање шта ЕУ, као посредник у дијалогу, чини да би ЗСО коначно била основана.