Прочитај ми чланак

ЈУНКЕР КАТАЛОНЦИМА: Шпанија није Југославија

0

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер оценио је данас да Каталоници нису под репресијом Шпаније као и да се ситуација у којој се налазе не може поредити са оном у бившој Југославији.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер оценио је јуче да Каталоници нису под репресијом Шпаније као и да се ситуација у којој се налазе не може поредити са оном у бившој Југославији.

„У Каталонији не постоји проблем кршења људских права, јер Каталонци, који су ми драги и чију културу поштујем, нису под репресијом Шпаније. Не може се повлачити паралела са Словенијом и другим земљама бивше Југославије с ониме што се догађа у Каталонији“, рекао је Јункер за португалску телевизију РТП.

Јункер је додао да не жели „сутра или прекосутра ЕУ с 95 различитих земаља“.

„Изгубили бисмо контролу. Национално јединство и европско јединство су ствари које иду заједно“, рекао је Јункер чиме је, како наводи Хина, поново одбацио могућност посредовања у сукобу између Барселоне и Мадрида.

Шпански Сенат ће сутра гласати о мерама које је прошле недеље предложио шпански премијер Маријано Рахој о распуштању каталонске владе и расписивању ванредних избора у року од шест месеци.

Те мере би значиле да би шпанска министарства, током шест месеци, до организовања превремених каталонских избора, управљала каталонском полицијом, финансијама, јавним медијима, телекомуникацијама и информатичким службама.

Каталонски парламент током тог раздобља не би могао поништити те мере нити предложити новог председника регионалне владе.

„Ситуација је већ мало измакла контроли, јер су влада и један део каталонског парламента изашли из оквира закона. Шпански устав је прилично јасан – не могу се организовати референдуми о отцепљењу“, рекао је Јункер.

Он је додао да Европа нема никакву улогу у конфликту између Барселоне и Мадрида.

„Шпанци су ти који треба да реше тај проблем“, поручио је Јункер.