Прочитај ми чланак

РАНЕ КОСОВА – Крај српског правосуђа на Космету

0

Извршено је. Четрдесет српских судија и тринаест тужилаца положило је 24.10.2017 заклетву пред косовским председником Хашимом Тачијем и на тај начин “интегрисало се” у правосудни систем тзв. “Републике Косово”. Вучићев режим направио је још један корак ка заокружењу косовске независности.

„Поздрављам вашу спремност да се интегришете у косовско правосуђе и радите у складу са косовским законодавством. Такође, поздрављам вашу спремност да извршавате функцију судија, тужилаца часно, одговорно и непристрасно, поштујући правила професионалне етике“(1) – рекао је Тачи у обраћању судијама, на церемонији “полагања заклетве” којој су присуствовали и страни амбасадори на Косову, којима се Тачи посебно захвалио.

И они су се огласили, јасно изражавајући задовољство новим српским уступком. Амерички амбасадор на “Косову”, Грег Делави, на свом Твитер налогу упутио је следећу поруку:

„Врло сам задовољан да видим како косовски правосудни систем данас напредује! Честитам свима који су укључени, веома важна прекретница за владавину права“(2) – навео је он, док су из ЕУ навели да ће „интегрисано правосуђе“ омогућити „уједначену примену косовског закона у свим косовским основним судовима и тужилаштвима“(3)

Након пологања заклетве, хашим Тачи је као „председник Косова“ потписао Указ о именовању судија и тужилаца из мањинских заједница, чиме су српске судије и тужиоци и званично постали део правосудног система шиптарске пара-државе.

Овим поводом огласила се и српска Министарка правде Нела Кубуровић са очигледнм намером да грађанима Србије стави копрену преко очију поводом овог догађаја.

„Давањем изјава о приступању српских тужилаца и судија покрајинском правосуђу ојачани су принципи владавине права и приступ правди свих грађана Србије који живе у јужној српској покрајини“ – изрекла је она бесмислену таутолошку фразу а онда ударила у директније обмањивање – „Спровођењем дела Бриселског споразума о правосуђу, Срби на KиМ-у добиће већу правну заштиту и право на правично суђење, јер ће им у свим српским срединама, па и јужно од Ибра, правду делити српске судије и тужиоци. Такође, биће успостављен већи јавни ред и мир у српским срединама, јер ће се у оквиру правосудних органа у будуће спроводити и кривични поступци(4).

Овом изјавом Нела Кубуровић, очигледно намерно, ствара илузију да ће Србима на КиМ судити само српске судије, а тужити их српски тужиоци, што уопште није тачно, нити је суштина „интеграције правосуђа“. Будући да сам о томе већ писао у овој рубрици(5), рећи ћу само да није суштина ко суди већ по каквим законима, а да ће се убудуће на целој територији КиМ примењивати шиптарски закони, уместо српских који су у општинама на Северу важили до јучерашње „интеграције“. Јужно од Ибра ће остати како је и било.

Могућност да ће неког Србина тужити српски тужилац, или му судити српски судија, ништа не помаже ако је, рецимо, косовским законодавством за истицање српске заставе предвиђена казна од шест месеци до годину дана затвора. Српске судије и тужилац морају применити тај закон и осудити Србина који га прекрши. Заклели су се Тачију. Пример је баналан, али животно реалан и објашњава оно што Нела Кубуровић покушава да сакрије кроз своје фразе. Или, рецимо вређање институције председника. Хоће ли судија Србин осудити неког Србина за Космета ако каже да су Тачи и Харединај ратни злочинци? Хоће, дабоме, ако је косовским законом предвиђена „заштита имена и дела председника државе или владе“, а њему припадне тај предмет. Шта том Србину, који је изнео поменуту истину, значи да ли га је због ње осудио Србин или неко други?

Кад је већ госпођа министарка поменула Бриселски споразум да нагласимо да је „распуштање ранијих структура и њихово интегрисање у косовски правосудни систем“ предвиђено Споразумом о правосуђу који је оквирно потписан у Бриселу априла 2013. године (Дачић-Тачи), а чија је „потпуна примена“ са динамиком и роковима дефинисана и писмено потврђена на бриселској сесији Вучић-Мустафа 10. фебруара 2015.

Читаву примену „Споразума о правосуђу“ пратила је потпуна мистификација од стране Вучићевог режима. Наиме, српска страна још тада је истакла да уз овај споразум постоји и „пратећи споразум који разрађује све детаље“, те да „ни на једном месту, нема ни грба, ни назива ‘Република Kосово’“(7), што је шиптарска оповргла, али јавност никада није имала прилике да види ни једно ни друго. Даље, од 2015. расписана су и два конкурса за интеграцију некадашњих тужилаца, судија и административног особља српског правосудног система у косовски, вршена је њихова обука, али ниједном, супротно пракси косовских правосудних институција – нису саопштена њихова имена.

Такође, ми и данас званично не знамо зашто је церемонија полагања заклетве пред Тачијем одложена на пар дана, нити знамо текст заклетве који су, пред њим, положили српске судије и тужиоци, а за које српска страна тврди да је био „статусно неутралан“, а шиптарска да је уобичајен. Полагање заклетве било је затворено за медије, а новинарима је после тог чина био доступан само један, очигледно унапред одређен, учесник те „церемоније“, судија Мирослав Ивановић. Он је за РТК 2 рекао:

„Ми смо професионалци који ће наставити рад тамо где су стали. Ми смо део одређене групе која зна свој посао тако да је ова заклетва део тога. Овај дан је као и сваки други, не осећам се као да почињем нешто ново, то је само наш професионални живот који се наставља тамо где је стао. Ја се надам да нећемо имати проблема због тога како ће неко доживети искуство овог дана. Све је у реду.“(8)

И то би било то. Просто. Све се свело на искуство једног дана. Као да не постоји ни јуче, ни сутра.

Хвала Ивановићу на „професионалном“ објашњењу, достојном дичног правника. И држави на ономе што крије од јавности. Можда је боље да знамо што мање …

Одреднице:

1. www.nspm.rs/hronika/koha-ispred-zgrade-predsednistva-kosova-stigao-autobus-koji-je-dovezao-srpske-sudije-i-tuzioce-koji-treba-da-poloze-zakletvu.html
2. kossev.info/strana/arhiva/sudski_savet_kosova/13437
3. Исто
4. Исто
5. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/analiza-vesti/saucesnici-u-prljavoj-raboti-gasenja-pravosudnih-institucija-srbije-na-kim/
6.kossev.info/strana/arhiva/srpske_sudije_i_tuzioci_polozili_zakletvu_pred_tacijem_/13436
7. Исто
8. Исто