Прочитај ми чланак

AКАДЕМИК ДРАГОСЛАВ МИХАИЛОВИЋ: Југославију разбили и Срби и Хрвати

0

Aкадемик Драгослав Михаиловић о Југославији. Нисмо желели да живимо заједно.

Југославију није упропастио један човек, макар се он звао Слободан Милошевић, већ то што Срби и Хрвати нису могли никако да се помире са идејом да живе у истој земљи – рекао је академик Драгослав Михаиловић, који је у среду потписивао своје књиге на штанду „Лагуне“.

Идеја југословенства, по његовим речима, пропала је оног момента када су српски и хрватски народ добили прилику да кажу шта заиста желе.

ЉУДИ ВОЛЕ КЊИГЕ

Aкадемик Драгослав Михаиловић поручио је да „сви морамо бити поносни на наш Сајам књига у Београду“, и додао:
– Није мала ствар када велики број људи доживи неки догађај као празник. Видите ове гужве овде, па то је дивно. Људи упркос свему воле књиге.

– Ствар је пропала оног момента када је воља народа постала гласна. Не треба говорити лоше о људима који су били против југословенства и те заједничке државе. У те људе и себе убрајам. Ми једноставно мислимо да та држава није била реална. Пропала је јер народи у тој земљи нису желели да живе заједно – истакао је Михаиловић, у изјави Тањугу.

Он је додао и да не верује да хрватски читаоци знају било шта о његовим књигама:

– Та заједничка уметничка сцена је пропала ствар, баш као и Југославија. Људи у Србији такође не знају шта раде хрватски писци. О Словенији или Македонији не треба трошити речи. Па то је потпуно другачији језик и потребни су им преводи за књиге српских аутора.

Михаиловић је рекао да постоји апсолутни отпор према српској култури и њеној културној баштини ван граница Србије, у свим некадашњим југословенским републикама:

– Ма колико се то некоме чинило као страшна истина, то је ипак истина – закључио је академик.

БОНУС ВИДЕО

У емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, историчари др Милан Ст. Протић  и др Драган Петровић, говоре о српским земљама и хрватским земљама у оквиру Краљевине СХС, односно Југославије (00:00:30) и (00:03:00), о томе које су јужнословенске земље биле у Aустрији, односно у Угарској у оквиру Хабзбургшке монархије пре Први светског рата (00:01:30), о Хрватској Бановини, односно како су 1939 године Хрвати у оквиру Краљевине Југославије добили неке српске земље (00:07:30), о српском националном питању у Краљевини Југославији и какву је власт имала новостворена Бановина Хрватска (00:10:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.