Прочитај ми чланак

У ОЛУПИНИ ПРОНАЂЕН ДОСАД НЕВИЂЕН ИНСТРУМЕНТ за навигацију (ВИДЕО)

0

Предмет пронађен у олупини брода у мору у близини Омана представља најстарији познати примерак неког навигационог инструмента.

Поморски археолози тврде да је реч о астролабу, инструменту који су морнари некада користили за мерење висине сунца таком њихових путовања. Верује се да инструмент датира из периода између 1495. и 1.500 године.

Астролаб је пронађен 2014. године у олупини португалског истраживачког брода који је потонуо током олује у Индијском океану 1503. године. Брод се звао „Есмералда“ и био је део флоте коју је предводио португалски истраживач Васко да Гама, прва особа која је директно пловила из Европе према Индији.

„Велика је привилегија пронаћи нешто овако ретко, нешто историјски важно, нешто што ће археолози проучавати“, изјавио је за ББЦ Дејвид Мернс, вођа тима који је пронашао астролаб.

Бронзани диск има пречник од 17,5 мм, а тањи је од 2 мм. У почетку се није могло видети ништа значајно на њему, али су ласерским скенирањем на Универзитету Ворвик касније откривене ознаке на ивицама диска. Морнари су уз помоћ њега могли да мерити висину сунца изнад хоризонта у подне и одреде своју локацију.

Астролаби су веома ретки, а ово је укупно 108. који је икад пронађен.