Прочитај ми чланак

СРБИН ИНФО: Вучић да распише референдум – ЕУ или Русија

0

Амерички званичник Брајан Хојт Ји разговарао с предедником Србије. Шта је ко рекао знаће се после саопштења и одобрења америчке амбасаде.

За Танјуг су из кабинета председника Србије Александра Вучића рекли да је разговор био „апсолутно отворен и искрен“.

„Из саопштења ће се видети шта је на састанку говорио Ји, а шта је говорио председник Вучић уколико америчка страна буде желела да то саопшти“, истакли су у Кабинету по завршетку састанка, којем је присуствовао и амбасадор САД.

У очекивању саопштења, то је све што се могло сазнати после састанка који је трајао око сат и по, а уследио је после иступа Јија на Српском економском самиту, у понедељак, у Београду, који је усталасао јавност.

Ји је, наиме, изјавио да Србија не може да „седи на две столице“, те да руском центру у Нишу не треба да дâ дипломатски статус.

На то је још синоћ оштро реаговао министар одбране Александар Вулин, рекавши да је то свакако до сада најтежи јавни и врло недипломатски притисак на нашу земљу и на наше право да самостално одлучујемо.

Вулин је навео да не зна какав ће бити став државног врха поводом иступа Јија, али да он лично сматра да то није изјава пријатеља, нити човека који поштује Србију, нашу политику и право да одлучујемо.

Шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић је у међувремену изразила сумњу у то да је изјава америчког званичника тачно интерпретирана у медијима.

Раније данас Ји се састао и са премијерком Аном Брнабић и потпредседницом Владе Зораном Михајловић, али у тим саопштењима, која, уобичајено, усаглашавају две стране, нема детаља који се тичу изјаве америчког званичника.


Уколико се наставе овакви притисци на Србију, власт и председник државе немају легитимитет да уведу санкције Русији пре него што провери вољу грађана Србије о овом питању, а редакција „Србин инфо“ предлаже да се у том случају формира иницијацитивни одбор сачињен од родољубивих политичких партија, организација и појединаца, који ће захтевати да се на референдуму одлучује да ли сте за окретање леђа Русији или за окончање интеграција у ЕУ.

Представници власти јесу више пута понављали да неће прокоцкати пријатељство са Русијом, али поставља се питање да ли ће бити тако истрајни када више не буду могли да седе на две столице, што је Хојт Ли јуче и најавио.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су руски новинар и уредник портала news-front.info, Оксана Сазонова и чешки новинар Јан Зорбић. Током емисије руска новинарка Сазанова је говорила о томе шта је доживела на Космету док је снимала документарни филм о јужној српској покрајини (00:35:00); као и како Руси доживљавају трагедију Срба на Космету (00:38:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.