Прочитај ми чланак

ОБРАДОВИЋ: Власт одбила да заштити ћирилицу и српски језик

0

„Већ је постало заиста невероватно, да се константно одбијају наши предлози да се уопште нађу на дневном реду Народне скупштине Републике Србије, јер од почетка рада овог новог сазива Народне скупштине, за ових годину дана, одбијено је преко сто предлога допунских тачака дневног реда које је предложила опозиција“ – рекао је шеф посланичке групе Двери, Бошко Обрадовић.

Обрадовић је истакао да то најбоље осликава стање парламента у коме оно што предлаже опозиција, не да не може да буде усвојено од стране власти, већ никада не може да дође ни на јавну расправу.

„Двери су до сада предложиле 11 таквих допунских тачака и за више од годину дана ни један предлог никада није дошао на дневни ред.

Тренутно се истичу два предлога тј. декларације које смо данас предложили да се нађу на дневном реду овог заседања и који су одбијени од стране владајуће већине да уопште дођу на дневни ред.

Као прво, Декларација о заштити српског језика, где се између осталог истиче да су сва књижевна и научна дела настала на српском језику део српске духовне и културне баштине, што укључује дела научника и уметника несрпске националности, друге вероисповести и научника и уметника из расејања.

И друго, Декларација о заштити ћирилице и очувању књижевног и културног блага српског језика насталог на латиници, која суштински позива Владу, министарство просвете и културе, САНУ, Матицу српску, Српску књижевну задругу и друге државне органе да активније раде на унапређењу коришћења и чување блага ћириличног писма. Двери у Декларацији конкретно предлажу законско регулисање употребе ћирилице, што подразумева и казнене одредбе, као и да сви јавни натписи и медији у Србији морају бити на ћирилици.“ – нагласио је Бошко Обрадовић.

Председник Двери је још додао да ове две декларације представљају континуитет онога за шта се Двери залажу већ 18 година, и да Двери, са великом радошћу, из дома Народне скупштине, након 18 година, кроз ову декларацију шаљу јасну поруку да ћирилица и српско писмо морају бити заштићени у држави Србији.

„Невероватно да су овакве две декларације одбијене од стране владајућег режима. Ми понављамо још једном, ако је проблем само зато што су Двери предложиле, ми пристајемо да власт ово предложи као своје и ми ћемо за то гласати“ – закључио је Обрадовић.