Прочитај ми чланак

ДАНАС ВЕНЕТО, СУТРА ИСТРА: Италијански референдуми као модел за Хрватску

0

Референдуми о већој регионалној аутономији, који су ових дана спроведени у Италији, представљају одличан европски модел који би могао да се примени и у Хрватској, рекао је европарламентарац Иван Јаковчић, коментаришући резултате легалних референдума у Ломбардији и у регији Венето.

„За разлику од референдума у Каталонији, који је био једнострани потез каталонске владе, референдуми у италијанским регијама Венето и Ломбардија су легални. Оба референдума су успела, нарочито онај у Венету, где је готово шездесет одсто грађана изашло на биралишта, од чега је огромна већина гласала за већу регионалну аутономију. Врло је важно да су ти референдуми спроведени у складу с италијанским законима“, каже Јаковчић.

© REUTERS/ Manuel Silvestri

Референдуми спроведени у Италији могу да буду добар европски модел који омогућава грађанима који желе већу регионалну аутономију да се о томе изјасне, оцењује посланик ИДС. У Ломбардији је на референдум изашло само 36 одсто грађана, али то је, према тамошњим правилима, довољна излазност. Ти су референдуми изграђени на Уставу и демократским начелима италијанског друштва, додаје Јаковчић.

„Тај модел референдума добар је и за Хрватску. Постоје хрватске регије, Истра и неке друге, у којима су активни покрети који се залажу за већу аутономију. Питајмо грађане да ли желе или не већу аутономију својих регија“, предлаже Јаковчић.

Подсетио је да је у време Рачанове владе стидљиво почео процес децентрализације. Тада су системи здравства и образовања почели да бивају децентрализовани, тако да су жупаније и градови који су желели да преузму већа овлашћења над тим системима, таква овлашћења могли и да добију, каже Јаковчић. За то су жупаније и градови могли да рачунају и на већа финансијска средства из државног буџета.

„То је одличан модел који смо почели да разрађујемо 2001. и 2002. Нажалост, с тим пројектом смо стали“, изјавио је Јаковчић.

„Позивам да размислимо на који начин можемо да постигнемо виши степен децентрализације у Хрватској. Сигуран сам да би дубља децентрализација била на добробит свих хрватских грађана“, закључио је Јаковчић.