Прочитај ми чланак

ШУТАНОВАЦ (ДС): Опозицији крвна зрна мере они који су седели код Вучића на канабеу

0

И Зоран Ђинђић је био градоначелник Београда као председник ДС и истовремено предводио борбу на републичком нивоу.

Ми ништа ни од кога не тражимо нити захтевамо. Напротив, ми смо ти који су правили искораке према другим организацијама и појединцима.

Ми и даље позивамо на одговорност и сарадњу са свима који желе смену ове власти. Верујемо да нема времена за чекање јер је СНС у кампањи од како су преузели власт у Београду, а у последњим месецима интензивно. Не смемо да изгубимо више ниједан секунд времена, већ морамо што пре да разговарамо са грађанима и представимо им идеје, решења и тим људи који ће Београд вратити људима и који неће дозволити овој узурпаторској банди да настави да руши град, а све грађане да вређа и понижава, каже у разговору за Данас Драган Шутановац, лидер Демократске странке, одговарајући на питање да ли ће ДС након одлуке имати свог кандидата за градоначелника Београда, у разговорима са другима у опозицији, инсистирати на свом кандидату или не.

* Да ли сте спремни да будете у коалицији са странком Бориса Тадића или Чедомира Јовановића?

– Чедомир Јовановић је већ најавио своју кандидатуру за градоначелника, а са осталим грађанским странкама смо отворени за разговоре.

* Рекли сте да сте спремни да преузмете одговорност ако вам странка повери улогу кандидата за градоначелника Београда. Нисте демантовали вести о томе да ћете то бити Ви. Ко би у том случају бити кандидат ДС за премијера кад год парламентарни избори буду били, да ли истовремено са београдским или не? Опет Ви?

– ДС има кандидате за све позиције у држави и на органима странке је да донесу најбољу одлуку за сваке конкретне изборе који су пред нама. Свакако, етика одговорности је оно што ме води у политичком деловању, а Демократска странка је одговорна пред својим члановима, али највише пред грађанима. То је институционализовани начин бављења политиком који разликује парламентарне демократије од различитих деспотија.

Скоро годину дана сам председник ДС. Добио сам мандат не само да будем опозиционар већ да предводим тим који ће решавати проблеме. Смисао моје политике је реформа и претварање Србије у озбиљну, модерну и демократску државу.

Што се тиче кандидата за градоначелника, подсетићу вас да је и Зоран Ђинђић био градоначелник Београда као председник ДС и истовремено предводник борбе на републичком нивоу за демократску Србију.

* Многима се на политичкој сцени и у јавности чини да је до медија управо из ДС стигла вест о вашој кандидатури за Београд, са циљем да се „изазове“ Драган Ђилас и можда одустане од кандидатуре јер ће му битна карика у опозиционој колони недостајати. Тај је утисак зато што те вести нисте демантовали. Како коментаришете таква тумачења?

– Превише је тумача у Србији и то најчешће оних погрешних, многи гатају. Уместо нереалних тумачења, ми предлажемо реалну јавну политику. Наша решења која превиђају смањење пореза и доприноса за запошљавање младих, стварање стимулативног окружења за послодавце, заштиту радника, програме повољнијих кредита за први стан, реформу образовања, здравства и других сегмената свакодневног живота су начин бављења политиком за који смо се определили, а ту нема места погрешним тумачењима.

* Хоће ли ДС бојкотовати изборе ако се на то одлуче друге опозиционе странке са којима сте готово до јуче разговарали? Од чега то зависи?

– Бојкот је увек отворено питање, међутим, бојкот не сме да буде излазна стратегија због недостатка визије развоја града, пројеката, или недостатка идеја и тима. Свесни смо да ће атмосфера и на овим изборима бити слична председничким. На нама је да се боримо за услове и спречимо крађу, јер су темељ демократског и слободног друштва фер и демократски избори.

* Вероватно сте свесни да ДС у Београду није више онај из 2008. и 2012. На које гласове рачунате и каквом резултату се надате?

– Прошло је пет година, ни Београд више није исти као у време када га је водио тим искусних и компетентних демократа. Довољно је само да се провозате или прошетате градом, пробате да нађете посао или место за дете у вртићу, па ћете видети да ли се променио на боље или на горе у свим сегментима.

Демократска странка ће се обратити свим грађанима без обзира за кога су до сада гласали, јер, осим људи блиских режиму, сви остали живе лошије. Обратићемо се Београђанима који верују да Београд може поново да буде град будућности. Београд су пре свега људи и ми рачунамо на њих.

На овим изборима неће се такмичити велике политике или стратешка питања будућности Србије, већ да ли ће Београд бити град у коме саобраћај функционише, где постоји довољно места у предшколским установама високог квалитета, где ученици имају бесплатне уџбенике који су и онлине доступни, где се помаже вантелесна оплодња, у коме је култура свима доступна… Београд мора да буде град у коме се грађани не плаше своје комуналне полиције, у коме су градски приходи и расходи доступни свима, у коме је култура слободна и аутономна у односу на политику.

* Многи вас на политичкој сцени виде као будућег коалиционог партнера СНС. Можете ли грађанима да обећате да ДС ни у Београду ни на републичком нивоу неће бити у коалицији са СНС без обзира на све могуће околности које би, у случају да до тога дође, могли да искористите као оправдање за тај потез?

– Данас опозициона крвна зрнца углавном мере они који су седели код Вучића на канабеу, док су многе демократе, као и ја, били на оптуженичкој клупи и насловницама таблоида. Чланови наше странке су прогоњени, хапшени, отпуштани и малтретирани. Свака инсинуација о могућој сарадњи је ништа друго већ пуки покушај да се демократе унизе, а да они уберу неки политички поен.

Просто ми је невероватно да неко може да поверује у организовану кампању о наводној „сарадњи“ са СНС. Али није ми проблем да поновим колико год пута треба да од када сам ја председник ДС није било, нити ће бити коалиције са СНС.

Остварује се претпоставка да је странкама режима, али и некима из опозиције, ДС једина сметња на путу до остварења њихових циљева. Од раних 90-их многи су покушали да угасе ДС, а овај режим и да искорени демократију у нашем друштву. Али то никоме није пошло за руком тада, па неће ни сада.

Чињеница је да ДС није „кишна глиста“ већ покретач тема од суштинске важности за Србију. То је наша обавеза и испуњење основних циљева настанка наше странке, међу којима је и успостављање европског вредносног система у Србији. У том послу ни на који начин не видимо партнере међу режимским странкама. Исто тако, верујемо да нас бежање од одговорности и гурање главе у песак никада не би довело у ситуацију да сменимо Милошевића и зацементирамо европски пут Србије.