Прочитај ми чланак

ТАЈНЕ ЦИА: Како је Америка ћутала о једном од најсуровијих злочина

0

Америчка влада знала је за покољ индонежанске војске током антикомунистичких чистки 1965-66. у тој држави у југоисточној Азији, откривају документи с којих је скинута ознака тајности, пренео је АФП и истиче да су ти покољи били једни од најсуровијих злочина почињених у 20. веку.

Тридесет и девет докумената америчке амбасаде у Џакарти покрива раздобље од 1964. до 1968, када се између светских сила водио хладни рат. Скидањем ознаке тајности, ти су документи понудили нова сазнања о једној од најтурбулентнијих епизода историји модерне Индонезије.

Историчари процењују да је од октобра 1965. до марта 1966. убијено око 500.000 присталица Индонежанске комунистичке партије (ПKИ), након што су војска и локалне муслиманске милиције кренуле у крваве обрачуне након покушаја државног удара.

Покушај државног удара 1965. који се приписивао комунистима спречио је генерал Сухарто, након чега су почели покољи. Затим је тај диктатор преузео сву власт и чврстом руком водио земљу пуне 32 године. Смењен је с власти у народној побуни 1998. након финансијске кризе у Азији, а преминуо је 2008. године.

Током своје владавине он је те масакре оправдавао речима да се ради о неизбежној етапи у искорењивању комунизма у земљи. Индонезија је тада, након СССР-а и Kине, имала трећу највећу комунистичку странку у свету.

Документи показују да су амерички званичници располагали детаљним информацијама о покољима почињеним уз учествовање муслиманских група.

У дипломатском телеграму којег је 26. новембра из града Сурабаје послао амерички конзул пише да стижу бројне информације с истока острва Јаве које упућују на покољ око 15.000 комуниста.

У другом дипломатском телеграму посланом из Медана, на Суматри, пише да припадници Мухамадије, највеће муслиманске организације у Индонезији, сматрају комунисте “неверницима на најнижем нивоу, а проливање њихове крви је упоредиво с клањем пилића”.

Удржења за заштиту људских права су позвале САД и Индонезију да објаве сву тајну документацију о тим покољима.

Документе је објавио Национални центар за скидање ознаке тајности, одељење Управе националног архива америчке владе. Kрајем године би трбало да буду објављени још неки документи, укључујући и више досијеа ЦИА-е.

– Масовна убиства од 1965. до 66. године спадају међу најтеже злочине против човечности на свету и најмрачнија тајна наше земље. Они који су то преживели су сада веома стари и плашим се да нец́е видети правду пре него што умру. Надамо се да ц́е се ови телеграми објавити и да ће починиоци одговарати – рекла је Вероника Kоман, индонежански адвокат за људска права.

Амерички сенатор Том Удал, који је у 2015. години представио резолуцију у Сенату позивајуц́и владу Индонезије да направи комисију за истину и помирење, рекао је да се САД такође морају суочити са својом улогом у овим „ужасним делима“.

Документарни филм “Чин смакнућа” један је од филмова о тим покољима који је у Индонезији забрањен.