Прочитај ми чланак

НОЖ У ЛЕЂА НА ОМАРУ: Курди на превару преотели највеће нафтно поље у Сирији?!

0

Тигрове снаге Сиријиске арапске армије (САА) пре два дана заузеле су позиције на западном улазу у нафтна поља Омар, одакле су успоставиле ватрену контролу над највећим извориштем нафте у Сирији.

И док су сиријске снаге смишљале како да, уз што мање штете, уђу у жестоко минирана нафтна поља на којима су се налазиле малобројне снаге Исламске државе, Курди су, по свему судећи, током ноћи, то учинили без борбе.

„Наше снаге извеле су велику војну операцију усмерену према концентрацији терориста и плаћеника на Омар пољима у раним јутарњим сатима у циљу заробљавања плаћеника и ускраћивања им прилике да почине дела саботаже на ослобођеним територијама. Као резултат ове операције, нафтна поља су ослобођена, а плаћеници су истерани уз врло мало штете“, стоји у саопштењу које је потписала Лејла Абдулах, портпарол операције „Асефат ал џазира“, коју курдски СДФ и Америчка војска воде у покрајини Деир Ез Зор.

Она је прецизирала и да су борбе избиле само у радничким баракама на ободима нафтних поља, где су „плаћеници“, наводно, и уништени.

Да појаснимо, да би СДФ стигао до Омара, морали би претходно да, током ноћи и нечујно, препливају реку Кабур, прегазе места Курајзју, Машик и Кусајрију, околне засеоке и низ контролних тачака, само да би ушли у Омар поља, која сама заузимају простор пречника од неких тридесетак километара, и уз то, тешко минираних инсталација, бушотина и путева.

Највероватнији сценарио за ову велику отимачину курдско-америчке коалиције јесте онај, за који су ирачке снаге више пута оптуживале ирачке Курде, то јест, да су терористи Исламске државе на горе поменутом потезу једноставно током ноћи обукли униформе неке од оружаних формација које припадају СДФ-у и истакли заставе курдске организације.