Прочитај ми чланак

МУАМЕР ЗУКОРЛИЋ РАЗОЧАРАН: Турски капитал заобилази Санџак

0

Бивши муфтија и председник Мешихата Исламске заједнице у Србији (ИЗуС), а сада посланик БДЗ-а у Скупштини Србије Муамер Зукорлић истиче да му је много жао и да га боли што Турци у Санџаку нису изградили ниједан погон, док су у другим деловима Србије отворили више од 400 фабрика и фирми!

Током припрема за долазак турског председника Ердогана у Србију, у кабинету председника Србије предочена ми је карта турских погона и фирми на потезу од Пирота и Лесковца до Суботице, више их је од 400, али ниједне од њих нема у Санџаку. Боли ме то сазнање, али и чињеница да је председник Ердоган и 2010. био у Новом Пазару, да је обећао финансирање комплетне реконструкције путева Нови Пазар – Сјеница и Нови Пазар – Тутин.

Од тада је прошло седам година, а приликом недавне, друге посете Ердогана Новом Пазару о овим саобраћајницама, које нису ни започете, скоро да није било ни речи или су само поменуте на маргинама састанка – каже Зукорлић.

Занимљиво је да су Турци највише инвестирали у јужној и централној Србији, у општинама близу ауто-пута и где има квалификоване и јефтине радне снаге, а да Нови Пазар и Санџак заобилазе због лоших комуникација и политичких и верских тензија које су годинама присутне у овом крају.

Бизнисмени из Турске обећали су скоро отварање текстилне фабрике у Краљеву, која ће упослити 2.500 радника, а Санџаку су дали прилику да просперира извозом у Турску 5.000 тона мантија и исто толико говеђег меса.