Прочитај ми чланак

ЈАЊУШЕВИЋ: Популизам владе или суштинска борба за демографску обнову

0

Подсећамо министарку да је за исте теме била задужена и у претходном сазиву Владе, али јој је пуних 20 месеци требало да дође до епохалног открића да Србија нестаје. Она признаје да су стручњаци упозоравали на то, али ето, неки тамо политичари нису реаговали?!

Кључни проблем нашег друштва је нестајање  наших грађана, наше младости и будућности. У 2016. години у Србији је умрло око 36.000 грађана више него што их се родило. Сваке године у иностранство се одсели преко 25.000 младих и образованих људи, међу њима добар део са комплетним породицама, својом малолетном децом. Овај највиталнији део становништва најчешће и своју децу и унуке дочека у иностранству и трајно остаје као српско расејање. Српски покрет Двери је након 18 година рада на заштити породице, као једина аутентична политичка партија са јасним породичним програмом, добио прилику да у Народној скупштини и другим институцијама проговори јавно о проблему наталитета и демографске зиме у Србији. Нејасне и популистичке изјаве министарке Славице Ђукић-Дејановић о мерама које треба да поспеше рађање деце у Србији захтевају критику.

Најновије обраћање јавности министарке задужене за демографију и популациону политику поводом катастрофалне демографске ситуације у Србији и подаци које износи су заиста крајње алармантни и забрињавајући. Министарка Ђукић-Дејановић треба да се сети да припада политичкој партији која већ исувише дуго влада Србијом, а која ни прст није померила на креирању и имплементацији про-наталитетних мера. Подсећамо министарку да је за исте теме била задужена и у претходном сазиву владе, али јој је пуних 20 месеци требало да дође до епохалног открића да Србија нестаје. Она признаје да су стручњаци упозоравали на то, али ето, неки тамо политичари нису реаговали?! Посебно је увредљива изјава Ђукић-Дејановић да су породице криве за ово стање као и висок број абортуса, јер се у породицама не разговара о репродуктивном здрављу и сексуалном образовању. Ово није први пут да министарка без разлога вређа пристојне грађане Србије. Још увек се очекује њено извињење за изјаву да су жене у Србији конформисткиње и не желе да рађају због сопствене удобности.

Све док министарка Дејановић не почне да консултује стручњаке који се годинама баве демографским (не)приликама у Србији, игнорише предлоге Двери, јединог про-породичног политичког покрета и мере које предлажемо и не схвати да је популациона политика у својој суштини про-породична политика, свака мера ове Владе ће бити осуђена на неуспех.

Србији живот могу да врате само њени млади, искрени и освешћени грађани спремни на дуготрајан пожртвован и плански рад, без обзира да ли су политички активни или не. Наталитет у Србији нико не може сам да побољша. Двери због свог дугогодишњег искуства у породичној политици, чланства у Светском конгресу породица и одличне сарадње са државама које успешно спроводе „pro family“ политику, себе виде као покрет важан за окупљање свих добронамерних снага које ће умети да промовишу и поспеше рађање у Србији.

Министарки Ђукић-Дејановић дајемо савет да размисли о пореској реформи у корист породица, начинима за јефтиније стицање породичног дома или раздвајању породичне од социјалне политике. Двери имају спремне мере које ће заиста, без популизма и празних прича, породицу довести у центар друштвене и политичке бриге и омогућити породицама да боље живе, а самим тим дугорочно довести и до демографског опоравка.