Прочитај ми чланак

ДОДИК ОДГОВОРИО ЕРДОГАНУ: Ово није султанат, Срби памте Турке по проливеној крви

0

Изјава турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да "никада неће оставити БиХ, коју му је у аманет оставио Алија Изетбеговић", је неприхватљива, опасна по мир и стабилност у БиХ и открива све неоотоманске амбиције Турске на Балкану, изјавио је председник Републике Српске Миорад Додик.

– Можда Ердоган јесте потомак султана Фатиха, како каже, али овај простор није султанат нити ће то икада бити. Бар док се Срби питају, а питају се и питаће се. Све што Ердоган може да чува у БиХ је имовина Изетбеговића, јер су му и отац и син Изетбеговић само то могли дати у, како каже, аманет – истакао је Додик.

Он је рекао да Ердоган заборавља да два од три конститутивна народа владавину Турака у БиХ памте по крви коју је овде пролило хришћанско становништво и које је тек њиховим доласком упознало ислам на најбруталнији начин.

– А и трећи народ, чији представници данас позивају Ердогана да брине о њима, нису потомци султана Фатиха. И они су пре отоманских похода били хришћани и то је нешто што не треба посебно доказивати – подсетио је Додик.

Он је нагласио да „политика одношења деце у сепетима и ‘данка у крви’ није никакво цивилизацијско достигнуће, већ сведочење о крвавом походу и боравку Турака на овом простору, које је и након више од стотину година живо у нашем историјском памћењу“.

– Зато, Ердоган треба да брине о свом султанату, а ми знамо како да бринемо о својој држави Републици Српској – поручио је председник Републике Српске.