Прочитај ми чланак

УЛАЗ У „ШЕНГЕН“ – 10 евра

0

Грађани трећих земаља ће за улазак у ЕУ морати да траже посебно одобрење. Примена почиње 2020, захтеви ће се подносити путем компјутера

БРИСЕЛ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПОЧЕВ од 2020. године, грађани трећих земаља, изузетих из визног режима, у које спадају и житељи Србије, мораће да траже посебно одобрење за улазак на територију ЕУ. То, међутим, не представља поновно увођење виза на мала врата, већ далеко поједностављенију процедуру, усмерену ка томе да се земље чланице додатно осигурају од безбедносног ризика.

У принципу, улаз ће бити одобрен свима који на одређени начин претходно нису прекршили унутрашња правила ЕУ или не представљају спољну опасност по сигурност грађана Уније. Нови систем је назван Европски систем за информације и одобравање путовања (ЕТИАС), по угледу на процедуру Електронски систем путничке дозволе (ЕСТА) која од 2009. године важи у САД. На основу тога, вршиће се контрола 39 милиона путника из шездесетак земаља који могу да уђу на територију ЕУ без виза. Према искуству из САД, одбије се око 0,1 одсто подносилаца захтева.

БУГАРСКА БЛИЗУ ЕВРА И „ШЕНГЕНА”

Да би се добила дозвола за улазак, путници ка ЕУ ће бити у обавези да, путем рачунара, попуне електронски формулар који садржи личне податке, информације везане за путовање као и адресу на првој дестинацији. Предвиђено је да се одговор добије у року краћем од 72 сата. Поступак ће се наплаћивати 10 евра по формулару, који ће имати рок важења три године. Предложено је да процедура буде бесплатна за млађе од 18 година и старије од 60, студенте, научнике и чланове породица држављана ЕУ.

Онај коме је одбијен улазак у шенгенски простор истовремено добија информацију која су му права, укључујући и предвиђени правни поступак.

И АУСТРИЈА ЋЕ ПРОДУЖИТИ ГРАНИЧНЕ КОНТРОЛЕ УНУТАР ШЕНГЕНА

Чланови Одбора за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове Европског парламента усвојили су у четвртак нацрт нове европске регулативе, што је омогућило да крену преговори између ЕП и ресорних министара земаља чланица у правцу усаглашавања коначног документа.

Ова мера је, кажу у Бриселу, постала неопходна у ситуацији када се у ЕУ све више сусрећу с безбедносним ризицима, терористичким нападима, али и са мигрантском кризом.

НОВА ПРАВИЛА ВАЖЕ ЗА 26 ДРЖАВА

Шенгенски простор, за који ће важити нова правила, обухвата 26 земаља, међу којима су Швајцарска, Норвешка, Лихтенштајн, Исланд и чланице ЕУ осим Велике Британије, Ирске, Кипра, Румуније, Бугарске и Хрватске. Осим за држављане земаља Западног Балкана, систем ће се, између осталог примењивати и на житеље САД, Аустралије, Јапана, Сингапура, Новог Зеланда…