Прочитај ми чланак

ШПАНИЈА ПРЕУЗЕЛА УПРАВЉАЊЕ КАТАЛОНИЈОМ: Нисмо то желели, морали смо

0

Влада у Мадриду је на данашњој седници донела одлуку о распуштању каталонске владе и тражи одржвање ванредних избора. Тиме је шпанска влада преузела управљање Каталонијом, а медији преносе да је то први корак ка укидању аутономније.

Шпански премијер Маријано Рахој, изјавио је на данашњој ванредној седници владе Шпаније да је било неизбежно да шпанска влада примени Члан 155 Устава иако то није желела, јавља Ројтерс.

Активирање Члана 155 Устава мора да одобри горњи дом шпанског Сената пре него што одлука ступи на снагу. Гласање у Сенату се очекује у петак 27. октобра.

Премијер Шпаније је рекао да ће овлашћења каталонске администрације бити пренета на централну владу и да жели да ограничи овлашћења каталонског парламента.

Рахој је рекао и да тражи дозволу да распусти каталонски парламент и распише преверемене изборе у том региону у року од шест месеци.

Рахој је изјавио и да су подаци о стању каталонске економије забрињавајући и да би она могла да ослаби за 30 одсто уколико би била независна.

Ово је први пут да је централна влада Шпаније у Мадриду применила члан 155 Устава како би расформирала регионалну владу и сазвала нове изборе.

Према члану 155, уколико регионална влада прекрши своје уставне обавезе или „поступа на начин који озбиљно угрожава општи интерес Шпаније“, званични Мадрид може да „предузме неопходне мере да је силом натера на сарадњу или да заштити поменути општи интерес“.

Рахој је рекао да је његова влада предузела мере без преседана како би се очувао законски поредак, да би се осигурало да су регионалне институције неутралне, да се гарантује очување јавних сервиса и економских активности и да се очувају права свих грађана.

Он је додао да његова влада није имала избора, након што се каталонска влада понела у маниру који је „једностран, противан закону и изазива сукобе“.

Шпанска влада одржала је данас седницу поводом кризе у Каталонији док се припрема да укине аутономију сепаратистичкој влади тог региона у покушају да спречи њихова настојања да се отцепе.