Прочитај ми чланак

ОВО ЈЕ НАЈВЕЋИ БОМБАРДЕР НА СВЕТУ, а његов арсенал је огроман

0

Највећи суперсонични бомбардер у историји је руски Ту-160, авион који се производи од осамдесетих година прошлог века, а "Бели лабуд", како га зову, и данас је активан у руској авијацији.

Овај стратешки авион може да носи 12 ракета са нуклеарним бојевим главама, а домет његових ракета је 3.500 километара, што значи да не мора да улази у зону противваздушне одбране како би извео напад.

Све је почело 1972. године када је пројект Ту-160 добио концесију за изградњу првог совјетског суперсоничног бомбардера.

Одмах је добио надимак „Бели лабуд“, јер је био беле боје и аеродинамичног облика.

Дизајн Тупољева такмичио се са дизајнима М-18 и Сухој Т-4 који је изграђен исте године, али није испуњавао улогу стратешког бомбардера.

Совјетска влада је дала зелено светло за Ту-160. Следеће деценије изграђен и тестиран, и тако постао главни симбол Руског ратног ваздухопловства.

Распон крила је био од 20 до 65 степени или од 35.6 до 55.7 метара. Бели лабуд дугачак је 54 метра.

Посада се састоји од четири човека – пилота, копилота, бомбардера те оператора обрамбених састава, пише је и њему ‚“ВХО“.

Ту-160 поседује застрашујући борбени арсенал од 20.000 килограма, а може је да носи чак двоструко више терета.

Бомбардер такође поседује ротацијски лансер за нуклеарне ракете.

Након почетка производње 1984. године, авион је прошао велики број тестова пре него што је ушао у борбу.

Учествовао је по први пут током руске интервенције у Сирији 2015. године где и данас наставља да бомбардује непријатељске положаје.

Деветнаест од тридесет пет бомбардера било је смештено на војном аеродрому Прилуки.

Након што се Совјетски Савез распао, нова држава Украјина преузела је све оружје на украјинском тлу. Бели лабуд постао је део њиховог арсенала.

Руска војска покушала је врати бомбардере те су Украјинци искористити то током преговора. Након неколико пропалих покушаја договора између украјинске владе и Руске Федерације, договор је постигнут 1999. године, да се врати осам исправних бомбардера Ту-160 у замену да Русија отпише део украјинског дуга за гас.

Од тад флота Белих лабудова континуирано расте, те их данас постоји шеснаест који се стално надограђују и модернизују.