Прочитај ми чланак

„НИ ЧЕЛНИЦИ СРБИЈЕ нису дочекани као Колинда“

0

Док су сви расправљали о томе шта ће Русија урадити у вези с Македонијом и Црном Гором, Москва се неочекивано окренула једној од земаља у региону - Хрватској.

Како је навео руски стручњак за Балкан Максим Саморуков из московског Каргени центра, Москва се окренула балканској земљи која је највише проамерички орјентисана.

„Русија је, на чак три дана, угостила хрватску председницу Колинду Грабар-Китаровић, с којом је дошло стотинак хрватских бизнисмена, а такав програм и пажњу Москва није посвећивала ни лидерима свог највернијег балканског савезника, Србије“, рекао је Саморуков поводом сусрета председнице Хрватске с руским шефом државе Владимиром Путином,.пише „Јутарњи лист“.

Саморуков наводи да упркос опсежном програму посете не треба очекивати велики искорак у нормализацији односа између две државе, а поготово не треба очекивати да ће Хрватска одједном постати близак руски савезник у Европи. Руски аналитичар напомиње да су економске везе две земље превише скромне да би један сусрет двоје челника то променио.

„Већ сама чињеница да се догодио сусрет велика је ствар“, каже Саморуков.

Он напомиње да су у Кремљу задовољни тиме што у Москву, која је спутана санкцијама и проблемима Украјине, “сада не долази само Виктор Орбан и Грци, него, ето, и председница Хрватске”. Саморуков наводи да је Колинда изговорила чаробне речи за отварање московских врата и мелем за руске уши: “Ми подржавамо Споразум из Минска и то је оквир за решење украјинске кризе”.

За хрватску председницу, као уосталом и за већину источноевропских лидера, каже Саморуков, каже Саморуков, лични сусрет с Путином искушење је којем не могу одолети.

„Путин може бити тиранин, агресор, рушилац, чак и Саурон, ког треба изоловати, али кад се појави могућност за сусрет с њим, то постаје – најважнији политички догађај године“, истиче Саморуков.

„Ко ће се замарати тим питањима кад имаш шансу да се фотографишеш и рукујеш с Путином“, додаје Саморуков који за Колинду каже да изгледа попут Вагнерова Валкире, а о хрватском премијеру Андреју Пленковићу каже да је он “уредно избријани европејац с наочарима” и да може бити шеф Самарске области (Самара је град на Волги).

Исто тако, каже да је Колинда Грабар-Китаровић врло агилна јер мало је државника из тако малих земаља који се могу похвалити да су били са Си Ђинпингом, Доналдом Трампом и Владимиром Путином. Саморуков сматра да упркос кризи око Агрокора и великом дугу према руским банкама, Русији тај аргумент ипак неће омогућити “јачање позиције у Хрватској”.

Саморуков, између осталог, напомиње да се у Хрватској према Русији односе опрезно.

„Руси су за њих пре свега српски савезници, а Хрвати свој случај поистовећују са украјинским“, закључује Саморуков.