Прочитај ми чланак

ФИЗИЧКИ РАДНИК ПЛАЋЕН КАО АКАДЕМИК – расписан невероватан конкурс!

0

Помоћни радник и возач коштају новосадско Јавно комунално предузеће „Пут“ невероватних 143.375 динара месечно, што је само око 15 хиљада динара мање од новца који одлази на плате градских челника.

Због недостатка радне снаге, “Пут” је расписао тендер у ком тражи, по потреби, до 15 помоћних радника и 15 возача Ц категорије. Но, како су се са тендера, након што су изабрани, повукли понуђачи са нижом ценом рада, прихваћена је дупло скупља понуда групе агенција. У тој понуди два сата рада (сат возача и сат помоћног радника) кошта чак 1.550 динара без ПДВ.

Тако ће „Пут“ сваког радника по радном сату платити 775 динара, а када се цена сата помножи са око 185 сати, колико се месечно у просеку ради, испада да овај запослени кошта 143.375 динара бруто. Одбијањем пореза и доприноса, плате ових радника су око 88.000 динара!

Вредност тендера у послу који је „Пут“ склопио са агенцијама “Оптимум МВ-НС”, “Сеqуестер емплоyмент” и “Монтоп ХРС”, без ПДВ, износи 14,6 милиона динара. Проблем је и то што у тендеру није означено и колико радних сати “Пут” захтева од агенција за више од 14 милиона.

Пошто је јасно да ниједан радник са лопатом у рукама у овој земљи нема плату од скоро 90.000 динара, јасно је да је неће имати ни ови изнајмљени радници. У “Путу” кажу да ће радници примати колико и њихови стално запослени, односно помоћни радник 36.000 и возач 47.000 динара. Јасно је да ће разлика остати агенцијама, које на тај начин по сваком раднику зарађују више него радници које ангажују!

– На тендеру је постављена само уговорена вредност, без броја сати, из разлога што ми, као наручилац, не можемо знати унапред колико ће сати бити потребно за обављање свих наложених послова у току године. Уговорена вредност је максимална, што не значи и да ће цела сума бити исплаћена. Заправо, на месечном нивоу се обрачунава број утрошених сати, а у складу са тим се исплаћује – рекли су из Информативне службе “Пута”.

Међутим, поред прихватања невероватно скупог радног сата, остаје нејасно из ког разлога се “Пут” одрекао менице на 1,4 милиона динара, од агенција које су одустале у току тендера. У документацији јасно пише да после отварања понуда, ако неко од понуђача одустане, дужан је да исплати 10 одсто вредности тендера. Из “Пута” се правдају да меницу нису активирали јер су агенције одустале “пре потписивања уговора, чиме нису угрозиле процес рада нити су нанеле финансијску штету”. Тим је потезом, поред папрено изнајмљених радника, руководство “Пута” додатно оштетило предузеће за тих 1.400.000 динара.

Иначе, запосленима у „Путу“ у неколико наврата су смањиване плате, а претходних година организовани су и штрајкови због кашњена зарада. Прошле године 50 радника добило је отказ, а њих 30 тужило је “Пут” јер их је директор отпустио пошто му је истекао мандат.