Прочитај ми чланак

ЕВО КАКВУ МАТЕМАТИКУ УЧЕ ДЕЦА У ШКОЛАМА ДАЕШ-А: Два плус три тенка…

0

Деца која школу похађају на територији Сирије која је под влашћу ДАЕШ-а у школским књигама из математике сабирање уче помоћу тенкова, пушака, митраљеза и других ратних симбола.

У школским уџбеницима се такође појављује и црна застава, која је симбол ове милитантне групе, тако да су деца одмалена задојена овом идеологијом. Ово је у репортажи која је објављена на телевизији Ен-Би-Си њуз испричао отац једног детета, који сада са породицом живи у Турској, али каже да на свом сину препознаје утицај таквог образовања. 

Иначе, како ДАЕШ губи територије широм Сирије, све је више породица које се боре са ефектима које је наметнуо овај милитантни образовни систем, који прети да створи читаву нову генерацију радикалних младића. Како изгледа уџбеник из математике у креацији ДАЕШ-а може се видети на Твитеру. 


У репортажи ове телевизије наводи се да је ДАЕШ много уложио како би осигурао да ученици постану џихадисти, у нади да ће деца која су образована у оквиру њиховог калифата носити Багдадијеву визију. Остали родитељи, Сиријци који живе у Турској, такође кажу да су и сами сведоци доказа о радикализацији деце после похађања школа којима је управљао ДАЕШ, а већина њих тврди су били присиљени да децу шаљу у те школе. 

Бивши наставник једне од школа ове терористичке организације рекaо је да је био присиљен да научи децу пропаганду ДАЕШ-а.

„Учио сам их да постану млади терористи“, рекао је он, а овој телевизијској кући доставио је и копију математичког уџбеника у ком су приказане слике оружја, метака и тенкова у контексту објашњавања основа математике.