Прочитај ми чланак

ДЕЦЕНИЈА ОД УСВАЈАЊА УСТАВА ЦГ: Срби и даље у другом плану

0

Десет година од проглашења Устава Црне Горе обележена у државном парламенту на Цетињу. Изгубили статус конститутивног народа, српски језик више није службени

Десет година је од усвајање новог Устава Црне Горе у коме су Срби изгубили статус конститутивног народа, српски језик више није службени, док је Српска православна црква сведена на ниво верске заједнице. Шеф црногорског парламента Иван Брајовић казао је у петак на Цетињу да се чувајући Устав чува црногорски идентитет и култура.

– Модерна Црна Гора донела је двотрећинском већином Устав који осликава нову црногорску стварност, уважавајући у потпуности међународно право – казао је Брајовић. – Први пут се и формално уводи црногорски језик, што је од непроцењивог значаја за идентитет, уз црногорске симболе.

Посланик ДПС-а Миодраг Вуковић је рекао да је Црна Гора данас пример и узор многима.

– Адаптирали смо цео систем интересима нашег народа – казао је Вуковић, подсећајући на време референдума 2006, када је, како рече, Црна Гора имала две могућности: да крене путем самосталности, или остане у заједници са Србијом. – Црна Гора је највише страдала у сукобу са својом унутрашњом, конзервативном и политичком деструкцијом. Највеће деструкције стварала је она визија Црне Горе наслоњена на све мањи део Црне Горе, склон старим идеологијама и пропалим државним пројектима.

Реч је узео и бивши председник Уставног суда Младен Вукчевић, нагласивши да је доношењем Устава 2007. године Црна Гора крунисала век своје уставне традиције.

– Стабилност Устава не значи да не треба критички преиспитивати уставна решења. То не значи ни позив да се Устав исхитрено мења. Није преурањено водити дијалог о Уставу, јер то је дијалог о демократизацији црногорског друштва – казао је Вукчевић.

Приликом доношења Устава пре десет година, тадашња црногорска опозиција, заједно са Бошњачком странком и две албанске мањинске партије, дефинисала је платформу за преговоре са влашћу, по којој ДПС мора пристати на компромисе, јер без потписника платформе Устав није било могуће донети. Они су се обавезали да неће гласати за његово усвајање ако не буду прихваћени заједнички предлози опозиције.

ПзП ГЛАСАО

ПОТПИСНИЦИ платформе за преговоре са влашћу били су представници Српске листе, Покрета за промјене, СНП, Народне странке, ДСС, БС, Албанске алтернативе и Демократског савеза у Црној Гори. Супротно договору Покрет за промјене је дао глас новом Уставу заједно са владајућим партијама.