Прочитај ми чланак

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ: Због исламофобије би данас Исуса Христа истерала из ЕУ

0

ЧЛАН Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић изјавио је данас да Европа не припада само хришћанима, будући да је хришћанство стигло у Европу неколико векова пре ислама са истог места.

Он је на трибини „Бошњаци – европски муслимани између исламофобије и екстремизма“ истакао да би исламофобија, која је само део ксенофобије као примитивне мржње према другом и другачијем, чак изопштила и Исуса да данас дође у Европу јер је изгледао као људи који данас долазе из арапских земаља, а његовој мајци Марији би било забрањено да студира на Сорбони јер је била покривена.

„Када би из европске културе и идентитета избацили компоненту коју су унели муслимани – она не би била какву је данас знамо. Тај допринос се огледа у математици, астрономији, хемији, биологији, филозофији, музици – јер како би џез и рок гитаристи свирали без арапског, муслиманског инструмента гитаре или како би прали руке без сапуна и слично“, рекао је Изетбеговић.

Нагласио је да муслимани морају наћи одговор на исламофобију јер је Европа и њихов континент, али да, нажалост, исламски екстремисти намерно дају материјал за приказивање муслимана као терориста јер је циљ Исламске државе да изазове рат између муслимана и остатка света, али они су апсолутна мањина у исламском свету и тиха већина треба да нађе одговор.

Професорица Фахира Фејзић-Ченгић рекла је да Бошњаци као стари европски народ никада у својој историји нису имали екстремних идеја, идеологија и политичких партија, а то им се непрестано спочитава.

Трибину је организовала Асоцијација „Фатма“.