Прочитај ми чланак

АЛАРМАНТНО: Смртоносне мале богиње шире се Србијом!

0

Институту за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“ досад је пријављено шест оболелих од малих богиња, и то пет пацијената у српским енклавама на Косову и један пацијент на територији Бујановца

Мале богиње, веома заразна и смртоносна болест која најпре напада децу, присутна је у Србији. Јуче је у Институту за јавно здравље у Врању званично потврђено да је двадесетчетворогодишњи студент из Бујановца заражен морбилама и да је изолован како би се смањила опасност за даље ширење заразе.

Епидемиолог у Институту за јавно здравље у Врању др Слађан Станковић каже да су свима прослеђени дописи за пооштрен надзор и мере опреза.

Пооштрен надзор

– Стигли су и званични резултати и анализе су показале да младић има морбиле. Он је студент стоматологије из Кончуља код Бујановца и боравио је у Приштини, где се разболео 8. октобра. Код нас је примљен 13. октобра, а 20. су стигли званични резултати са потврдом болести. Установљено је да није вакцинисан. Ова ситуација захтева озбиљност, засад није алармантна, али је неопходно да надлежни домови здравља пошаљу позиве свој деци која нису вакцинисана – каже др Станковић.

Институту за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“ досад је пријављено шест оболелих од малих богиња, и то пет пацијената у српским енклавама на Косову и један пацијент на територији Бујановца.
– У питању су углавном невакцинисане и непотпуно вакцинисане особе јер свакако једино ефикасна мера у спречавању малих богиња је вакцинација – рекла је за Тањуг епидемиолог Милена Каназир.

Због ситуације на Косову пооштрен је епидемиолошки надзор у целој Србији, а то подразумева допунску вакцинацију за сву невакцинисану или непотпуно вакцинисану децу од 12 месеци до 14 година.

– Апелујемо на све оне родитеље чија деца из неких разлога нису правовремено вакцинисана да се обрате свом изабраном педијатру и да што је пре могуће вакцинишу своју децу са циљем достизања високог колективног имунитета – нагласила је Каназирова.

Она је додала да се једино већим обухватом вакцинисане деце може постићи колективни имунитет, а то је начин да се спречи ширење инфекције са оболелих на осетљиве невакцинисане особе.

Подсетимо, епидемија малих богиња кренула је са Космета, где је заражено више од 100 особа, а једна беба од 16 месеци, која није била вакцинисана, преминула је.

Шокирани

Начелница педијатрије у Дому здравља Чукарица у Београду др Биљана Јеремић каже да је страшно што родитељи дају себи за право да одлучују у име своје деце и не вакцинишу их ММР вакцином:

– Морбиле су веома заразно обољење. То је болест средњег века и потпуно је неодговорно што се појавила сада, када постоји вакцина као највеће достигнуће цивилизације. Родитељи не знају шта чине својој деци тиме што неће да их вакцинишу. Ризик је огроман и ми смо сви у педијатрији шокирани. Апелујемо на све родитеље да се одговорно понашају и вакцинишу децу.

ЧИЊЕНИЦЕ

Шансу да добију мале богиње имају и вакцинисана деца уколико дође до епидемије.

За оне родитеље који не желе да вакцинишу своју децу постоје казне до 150.000 динара.

Мале богиње су један од водећих узрока смртности деце у свету. Вакцина против малих богиња је доступна више од 40 година. Да би постојао колективни имунитет, препоручено је да вакцинација достигне 95 одсто.

Обратите пажњу
ММР СЕ НЕ ДАЈЕ ДЕЦИ АЛЕРГИЧНОЈ НА ЈАЈА

Иако је ММР вакцина обавезна за сву децу и даје се између 13 и 15 месеци живота, постоје случајеви када се она не прима.

– Постоје и деца која из медицинских разлога не смеју да приме ММР вакцину, то су она која имају потврђену алергију на јаја. Тако родитељи који намерно неће да вакцинишу своју децу нарушавају колективни имунитет и доводе у опасност ону децу која оправдано нису смела да се вакциништу. То може да доведе до катастрофе – каже др Биљана Јеремић.