Прочитај ми чланак

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА ТАЈНОГ ИЗВЕШТАЈА по коме НАТО нема шансе против Русије

0

НАТО не би био у стању да одговори на евентуални напад Русије, наводи се у тајном извештају Алијансе у који је немачки магазин Шпигл имао увид.

Документ под називом „Извештај о напретку по питању јачања капацитета одвраћања и одбране Алијансе“ наводи значајне недостатке у структури НАТО.

Командна структура НАТО, која је „атрофирала“ од пада Берлинског зида 1989. године, један је од кључних фактора који подривају одбрамбене капацитете Алијансе, наводи се у извештају. Чак и проширење снага НАТО за брзо реаговање, стоји у извештају, није успело да омогући да оне делују брзо и ако треба одрживо.

Иако нема сумње да би управо овакав сценарио био исход евентуалног сукоба Русије и Запада, разлог због чега је Шпигл објавио „тајни“ документ нема везе са дивљењем војној снази Кремља.

Мотив је другачији. У питању је обичан спин који за циљ има да Русију и даље представља као непријатеља број 1 на Западу и да што више растури могућу сарадњу Берлина и Москве, нарочито од када се у Немачкој све више прича о дистанцирању од НАТО пакта и формирању европских оружаних снага.

Поставља се питање да ли јавност Западне Европе заиста верује да било коме у Кремљу пада на памет да их нападне? Чак и да за три дана, како стоји у извештају, Русија „разбуца“ НАТО, шта ће им новоосвојене територије, шта би радили са њима? Сигурно не би преселили Москву у Брисел.

Наравно, на овај начин се оправдава и пуњење бунара без дна – буџета НАТО пакта, због кога су већина држава-чланица у финансијском ропству. Такође, док се Русија оптужује како би могла да нападне Запад, заправо се од тамошње јавности крије да је прави циљ управо напад на Русију и освајање њених ресурса.