Прочитај ми чланак

„СЛОБОДА 2017“: Стигао Шојгу, „мигови на писти„! (фото, видео)

0

На аеродрому у Батајници данас се одржава вежба „Слобода 2017“ у оквиру обележавања 73. годишњице ослобођења Београда.

УЖИВО: Руски мигови у Батајници

foto: mod.gov.rs

10:57

Руски мигови довели НАТО до лудила
12:53 03.10.2017 Руски вишенаменски ловац четврте генерације МиГ-29 је због својих летачких квалитета и наоружања „довео НАТО до лудила“, закључио је у чланку „Нешенел интереста“ Себастијан Роблин.

10:54
Летеће око 30 хеликоптера и авиона
Поред наоружања Војске Србије, којим су опремљене наше јединице, биће приказан и део из производног програма домаће наменске индустрије.

Летеће око 30 хеликоптера и авиона, међу којима и авиони „орао“, „галеб 4“, „ласта“, хеликоптери „газела“, „ХТ-40“, најновији хеликоптер „ХТ-49“…

10:49
Представљање српског „војника будућности“

Министарсво одбране
Данас ће бити представљен и српски „војник будућности“. Реч је о Пројекту 1.500 — пројекат опремања наших јединица најсавременијим наоружањем и војном опремом.

„То значи да су наши војници опремљени опто-електронским средствима, наоружањем и заштитним средствима, да представљају војнике 21. века и да идемо раме уз раме са свим осталим јединицама света“, рекао је генерал Жарковић и објаснио да је реч о војницима у црној униформи, са специјалним наочарима.

Та опрема нашим јединицама омогућава да ноћу може да гледа исто као и дању. То је најновије што до сада нисмо имали у нашем наоружању, истакао је Жарковић.

10:43
Како на параду?
Програм ће трајати два сата, од 12 до 14 часова, а капије су отворене у девет сати. Из центра Батајнице до аеродрома је организован аутобус, а грађанима се саветује да не покушавају својим возилима да дођу до аеродрома јер ће пут бити блокиран.

10:41
Погледајте промотивни спот за вежбу „Слобода 2017“

10:35
Србија данас показује најбоље што има

На Батајници ће данас бити све оно најбоље и најквалитетније што ова земља има из домена армије. Врхунски програм очекујем од најатрактивније акро групе на свету „Стрижи“, каже Бориша Мандић, пилот инструктор и председник Удружења надзвучних пилота.

Гостујући у емисији „Свет са Спутњиком“ Мандић је рекао да Србија има чиме да се похвали, а посебно истиче „мигове“ који су стигли недавно из Русије и који ће сутра бити приказани. Пилот инструктор који је летео на „миговима“ каже да га вређа када му неко каже да смо добили руски отпад.

„Људи мисле да је небо изнад нас луфт. Није тачно. То је богатство, то треба да се штити, чува“, каже Мандић.

10:17
Грађани ће моћи да уђу у нове „мигове“
Велику атракцију вежбе „Слобода 2017“ представљаће нови „мигови 29“.

Део „мигова“ ће бити изложен на писти, тако да грађани могу да приђу и виде како они изгледају, рекао је Жарковић и додао да ће неко од њих можда имати прилику и да уђе у летелицу и види како изгледа кабина.
 
10:13
Специјалне снаге у акцији

Бригадни генерал Душко Жарковић рекао је за РТС да ће грађани имати прилику да виде приказ дела оперативних способности Војске Србије, те да ће се изводити радне активности — принудно приземљење отетог ваздухоплова, приказ борбеног трагања и спасавања, решавање талачке ситуације…

„Имаћемо дејство наших специјалних снага у ослобађању грађана, односно у решавању талачке ситуације на објектима који су изграђени управо за овај приказ“, рекао је Жарковић. 

10:09
Министар одбране Александар Вулин дочекује руског министра одбране Сергеја Шојгуа на Аеродрому Никола Тесла

ФОТО И СНИМАК СА ЛИЦА МЕСТА, СРБИН.ИНФО:

 

Можете пратити дешавања из минута у минут на сајту Спутника https://rs.sputniknews.com/vesti/201710201113124850-parada-sloboda-lajv/