Прочитај ми чланак

МИНИСТРИ ВУЛИН И ШОЈГУ обишли Храм Светог Саве

0

Министри одбране Републике Србије и Руске Федерације Александар Вулин и Сергеј Шојгу посетили су данас поподне са сарадницима храм Светог Саве на Врачару где су се сусрели са патријархом Српске православне цркве Иринејем.

Високи гост из Русије је симболично поставио каменчић у део мозаичке композиције која ће красити мозаик на куполи Храма.

Фото: МОС

Након обиласка крипте Храма Светог Саве, и кратког програма у извођењу државног Академског руског народног хора, патријарх је министре информисао о току радова на изградњи, и истакао да му је част што је у прилици да лично, и у име Српске православне цркве и српског народа, поздрави високог госта из братске Русије у српском заветном храму.

– Овим храмом српски народ жели да се Светом Сави захвали и одужи за његово велико дело. Изградња је дело нашег народа али не само њега, већ и наших великих пријатеља, православних цркава, међу којима је и Руска православна црква и руски православни народ на челу са председником Путином – рекао је патријарх Иринеј и додао да је, када је пре неколико година боравио у Србији, председник Русије посетио храм у изградњи и запитао га – ко ће завршити ово велико дело.

– Ја сам рекао српски народ, колико је у његовој моћи, милост и благодат Божија, и ви као наши пријатељи, руски народ. На то је председник Путин одговорио – будет, и хвала Богу што се лагано остварује најављена помоћ од братског руског народа и у ту помоћ Српска црква се и даље нада, а велики мозаик ће бити прилог и велика помоћ – рекао је српски патријарх и подсетио да у изградњи храма учествује и Грчка православна црква и друге православне цркве, „па ће храм бити дело целог Православља“.

Фото: МОС

Патријарх Иринеј је истакао да верује да ће након одласка, министар Шојгу бити тумач наших потреба и потреба осликавања овог Светог храма и да је то велики посао, али, будући да у њему учествују многи, да се нада да ће у не тако далеком времену, он бити успешно завршен.

Захваљујући на добродошлици, министар одбране Руске федерације Сергеј Шојгу је рекао да се види да је у изградњу храма уложено пуно снаге и пуно душе и да би желео да ту буде доста и руског срца и душе, и потврдио да ће се за то заложити.

Фото: МОС

Министар Шојгу је српском Патријарху, за Храм Светог Саве поклонио руску икону Пресвете Богородице.