Прочитај ми чланак

КО ЈЕ СЕРГЕЈ ШОЈГУ: Путинов наследник, војни херој, човек који говори девет језика

0

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу није само генерал од којег дрхти свет, већ је он човек бројних талената - гитариста, сликар, полиглота, колекционар, ватрени фудбалски и хокејашки навијач, чак и стручњак за историју.

Рођен је у Чадану у Народној Републици Тува 1955. године, од оца припадника туванске мањине и мајке Рускиње, као и да има две ћерке, Јулију и Ксенију.

По професији је грађевински инжењер и магистар економских наука и члан је владајуће политичке партије Јединствена Русија.

Шојгу је био дугогодишњи министар за ванредне ситуације и губернатор Московске области, а потпредседник је и члан Високог савета Јединствене Русије и носилац звања херој Руске Федерације.

За време Совјетског Савеза је вршио разне функције у инфраструктурном сектору, а истовремено је служио и у Црвеној армији у којој је стекао чина генерала армије.

Годинама већ многи Шојгуа виде као наследника моћног председника Руске Федерације Владимира Путина.

Након распада СССР, искуство у логистици и организационе способности омогућили да увек буде у близини политичког врха новостворене Руске Федерације, па је због тога добио место министра за ванредне ситуације и ову функцију је обављао од 1994. до 2012, све до преузимања Министарства одбране.

У руском је народу познат као гувернер Московске области, раније члан Комунистичке партије Совјетског Савеза, а касније у редовима Уједињене Русије, омиљен „јер има чврсту руку – добро дозирану и никад претерану“, као и због способности да добро управља најтежим ситуацијама.

Одмах по преузимању дужности министра одбране Шојгу је заређао низ дипломатских сусрета од стратешког значаја.

Бави се и спортом, и то као члан хокејашке екипе ЦСКА, у такмичењу у којем учествују ветерани овог спорта, познати политичари и јуниори ЦСКА и Спартака, а уз то је и председник Међународне спортске федерације ватрогасаца и спасилаца.

Током Међународног такмичења у тенковском биатлону надомак Москве у јулу ове године пробао српску пршуту, ражњиће и ћевапе, али није хтео да проба шљивовицу, јер, како је рекао, више воли дуњевачу и пелинковац.

О приватном животу руског министра се не зна мнного, ипак, руски медији пишу да је он човек бројних талената – гитариста, сликар, полиглота, колекционар, ватрени фудбалски и хокејашки навијач, чак и стручњак за историју.

Кад се не бави горућим питањима – борбе против такозване Исламске државе у Сирији, напетим односима с НАТО савезом или генерално политиком у земљи, руски министар обране Сергеј Шојгу, човек од поверења руског председника Владимира Путина, ужива у својим хобијима.

Шојгу је иначе најдуговјечнији руски функционер у пост совјетској ери, опушта се уз своје бројне хобије.

Изразито, кажу људи који су му блиски, воли да слика.

Шојгу је и ватрени колекционар средњевековног наоружања, попут мачева, самурајских мачева и бодежа.

Стручњак је за руску историју, односно период историје везан за владавину Петра Великог.

Вешт је у свирању гитаре и течно говори чак девет светских језика, укључујући енглески, јапански, кинески и турски.

Шојгу је отац две ћерке и ватрени фудбалски хокејашки навијач. Изразито воли да слика. Шојгу је и ватрени колекционар средњевековног наоружања, попут мачева, самурајских мачева и бодежа.

Стручњак је за руску историју, односно период историје везан за владавину Петра Великог.