Прочитај ми чланак

ХЕРОЈИ 204. ЛОВАЧКОГ ПУКА: “Нећете ви да гинете него ја“

0

Припрема се представљање нових МиГ-ова, а свако коме је авијација ове земље у срцу сутра ће се присетити и легендарних српских хероја.

Наследници су јединице 6. ловачког пука, који је бранио Београд априла 1941. године.

204. ловачки пук, 58 година касније, супротставио се НАТО авијацији. 1999 године без шанси и у неправноправној борби са 14 полуисправних авиона против 600 најсавременијих ловаца.

Првог дана оборен је Иља Аризанов изнад Дренице, успео је да се катапултира и пробије до аеродрома Слатина избегавајући кампове ОВК.

Два дана касније његове колеге Зоран Радосављевић и Слободан Буца Перић такође су оборени. Радосављевић је погинуо, Перић се катапултирао и преживео.

“Нећете ви да гинете него ја“, тим речима је на последњи лет у мају 1999. уместо млађег пилота,за кокпит мига 99 ушао командат ове јединице Миленко Павловић

Погођен је изнад родног Ваљева и заувек остао на небесима.

“Поносна сам кога сам имала, а жалосна сам кога сам изгубила. Он је рекао да никада у животу свој авион неће непустити да се не знам шта деси“, наводи Миленкова мајка Радмила Павловић.

Задатак ове ловачке јединице – да приме први удар. Тако је било током рата, то је наредба и данас.

“Ја једину замерку имам што ти авиони тада нису били потпуно, ајд да кажем, исправни, нису били доведени у стање да ми можемо потпуно борбено да их употребимо“, каже пилот Драган Илић.

Мењале су се државе, нема више ни Војске Југославије. Остао је легендарни 204. ловачки пук, сада са новим именом 204. ваздухопловна бригада, и то сигурно није случајно.

Зоран Радосављевић и Миленко Павловић постхумно су одликовани орденом за храброст. Неке улице такође носе њихова имена…

Да ли би и на који начин држава за коју су погинули могла да их се сети када, како команда каже, почиње нова ера српске авијација? Данашњи пилоти сигурно би били поносни да лете на миговима који носе имена хероја из деведесет девете…