Прочитај ми чланак

БАЛКАНСКЕ СКИЦЕ – Колинда у Сочију, Русија у Хрватској

0

Одмах на почетку желим вам упутити позив да посетите Хрватску, јер до сада нити један руски председник није био у службеној посети. - Колинда Грабар-Китаровић, Сочи 18.10.2017

Јако ми је драго састати се с вама у Русији, драго ми је на прилици да попричамо о билатералним односима, али и о регионалним питањима. Добродошли.

Владимир Путин, Сочи 18.10.2017.(1)

Овако је почео први сусрет хрватске председнице и руског председника који представља изузетно важан корак у конструисању нове архитектуре Балкана, али и могућу најаву скоре промене политике ЕУ према Русији. Сусрет је, према готово уобичајеним Путиновим променама сатнице, почео са 45 минута закашњења али је, непосредно пред сусрет с Путином, хрватска председница у хотелу Хајат разговарала са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, што није било унапред службено најављено.(2) Свакако да то има своје разлоге.

У обраћању новинарима након разговора Китаровићева и Путин ставали су у први план економски аспект сарадње двеју земаља. Путин је истакао да је међусобна трговинска размена након пада у 2016. када је износила 898 милиона долара(3), у овој години забележила значајан раст, па за првих 7 месеци износи 675,5 милиона долара, што је чак 69,9 % више у односу на исти период претходне године.(4) Поводом тога Путин је рекао:

„Пријатно ми је што могу да констатујем да постоји знатан раст трговинске размене, да имамо конкретне правце сарадње који имају добру перспективу“, али и истакао да постоје и дуга “обећавајућа поља сарадње”(5).

Путин је вероватно мислио на заседање руско-хрватске међувладине комисије 3. октобра у Москви, одржане као део припрема сусрета у Сочију, на коме су разматране нове иницијативе за стимулисање трговинско-инвестиционих односа. Ради се о активирању сарадње руских и хрватских компанија у реализацији заједничких пројеката у трећим државама, што је очигледно стратешки пројекат и што јасно говори о томе да су за Хрватску ЕУ-санкције Русији само празна форма. А да ли би Хрватска могла и смела да тако нешто учини без климоглава Немачке?! Ђавола! Када томе придодамо чињеницу да је Колинда на место председника Хрватске инсталирана из високих бриселских НАТО-структура онда је јасна тежина и дубина онога што је Путин објавио следећим речима:

“Руско министарство економског развоја и хрватско министарство спољних послова управо су потписали меморандум о помоћи бизнису да се пласира на страна тржишта”(6), навео је руски председник.

Наравно, без обзира што то, медијима, није стављано у први план јасно је да је итекако било речи о односу “Агрокора” и “Сбер-банке” који до сада није вођен на коректан начин према руској страни.

Но, сем економског аспекта, о коме ће хрватска председница детаљније разговарати и са руским премијером Медведевим 19.10.2017., сигурно се говорило и о могућности да Хрватска буде својеврстан мост у односима ЕУ и НАТО са Русијом, о чему је Колинда Грабар-Китаровић говорило у интервјуу за ТАСС непосредно пред полазак у Сочи.

„Верујем да Хрватска може постати посредник у сарадњи Русије, ЕУ и НАТО, организација чије смо ми чланице и чије заједничке вредности делимо и у њих чврсто верујемо. Ипак, немогуће је без Русије решавати многа питања на глобалној сцени и зато увек подржавам дијалог, чак и у било којем неслагању“ – рекла је она том приликом и нагласила – “Свако погоршање у односима НАТО и Русије има директне последице на све аспекте европске сигурности и стабилности“

Прилично јасне поруке. Још јасније је да Путин прави потез којим показује колико је Милово НАТОисање Црне Горе бесмислено. Да иде даље на Балкану. Да опет побеђује. Једноставно, то је Путин!

Ах, да. Колинда из Сочија лети за Москву где је поред Медведева чека и почасни докторат на свеучилишту “Плеханов”. А Вучић нека се премишља са Руско-српским хуманитарним центром и нека јури за Сорошом по Њујорку…

1. www.blic.rs/vesti/svet/vladimire-slusaj-kolinda-cekala-putina-45-minuta-a-onda-porucila-da-hoce-da-bude/3f9jywm
2. Исто
3. www.nspm.rs/hronika/soci-kolinda-grabar-kitarovic-pozvala-vladimra-putina-u-posetu-hrvatskoj.html
4. www.blic.rs/vesti/svet/vladimire-slusaj-kolinda-cekala-putina-45-minuta-a-onda-porucila-da-hoce-da-bude/3f9jywm
5. www.nspm.rs/hronika/soci-kolinda-grabar-kitarovic-pozvala-vladimra-putina-u-posetu-hrvatskoj.html
6. Исто