Прочитај ми чланак

У БЕОГРАД ЈЕ СТИГАО ШЕФ „ИСТОЧНОГ НАТО-А“: Да ли сте чули за 20 хиљада ОДКБ …

0

Широј српској јавност није толико познато да ОДКБ представља својеврсни пандан НАТО Алијанси, која окупља шест земаља некадашњег СССР-а. Још мање је познато са којим снагама располажу, које намене и на шта су све спремне те јединице

У Београд је на Омладински форум Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) дошао је генерални секретар тог војног тела Јуриј Хачатуров. Широј српској јавност није толико познато да ОДКБ представља својеврсни пандан НАТО Алијанси, која окупља шест земаља некадашњег СССР-а. Још мање је познато са којим снагама располажу, које намене и на шта су све спремне те јединице.

Foto: odkb-csto.org

Генерални секретар ОДКБ јерменским генерал-пуковни Јуриј Хачатуров предводи делегацију од 130 чланова која борави у Београду поводом Омладинског форума у оквиру сарадње Републике Србије и поменуте Организације.

ОДКБ је основана 2002. године и чини је шест земаља Европе и Азије: Русија, Белорусија, Казахстан, Киргизија, Јерменија и Таџикистан.

Реч је о регионалној организацији безбедности која је спремна да своје војне снаге стави на располагање целом свету у борби против тероризма и трговине наркотицима. Чланице ОДКБ-а у сваком тренутку размењују обавештајне информација о могућим терористичким претњама.

Foto: mod.gov.rs

Хачатуров је, поздрављајуц́и учеснике форума, подсетио зашто је формирана ОДКБ.

– Нема ничег горег у свету од рата, све остало може да буде лоше, али рат је ужасан. ОДКБ је формирана да на простору шест земаља-чланица не буде рата, објединивши се око моц́не Русије. Ми имамо добре намере, не намеравамо да се мешамо у унутрашње послове земаља, бавимо се само очувањем територијалног интегритета земаља и то само ако оне затраже – објаснио је Хачатуров.

Организација располаже и мировним снагама, које могу да реагују ван територије земаља-чланица и тренутно у свом саставу имају 3.600 војника, који до сада никада нису ангажовани.

Колективне снаге за брзо реаговање за централноазијски регион састављене су од десет батаљона специјалних падобранских јединица. То су снаге респектабилног састава са 20.000 војника.

Само је Русија за ове трупе издвојила ваздушно-десантну дивизију и јуришну бригаду. Реч је о падобранцима који су увек у стању повећане борбене готовости.

Хачатуров је оценио да је за све године постојања организација много тога урадила: потпуно је формирала правну базу, потписала и ратификовала у парламентима земаља-чланица сва потребна документа, да би затим 2009. формирала колективне снаге брзог реаговања.

– То је више од 20.000 војника и официра који треба први да дођу у рејон одговорности ОДКБ ако затреба. Одржано је неколико десетина вежби тих снага – навео је Хачатуров и као пример велике маневре Борбено братство 2017. који се управо завршавају.

Маневри су се, како је прецизирао, одвијали на територији Русије и Јерменије, а затим су у Казахстану одржани маневри мировних снага.

Снаге ОДКБ одржавају и вежбе неутрализације терориста, нелегалних миграната, нарко-трговине. Хачатуров је такође рекао да је недавно на Генералној скупштини УН имао из састанака на којима је изражена заинтересованост светске организације за учешц́е мировњака ОДКБ у мировним операцијама под окриљем УН, као и за вец́у сарадњу у борби против тероризма.

– Имамо добре односе и са УН, и са ОЕБС-ом, али немамо никакве односе са НАТО-ом. То не значи да није било сигнала са наше стране. Још пре 15 година изразили смо спремност на сарадњу, али одговора није било, мада сматрамо да би таква сарадња била корисна за обе стране – истакао је Хачатуров.

Генерални секретар ОДКБ је изразио посебно задовољство што се форум одржава у Београду.

– Приближили смо се и срцу Европе и можда ц́е се оно што будемо овде рекли лакше чути у Европи и почец́е да верују ОДКБ – рекао је он и захвалио Министарству одбране и министру Вулину за одличну организацију.

Иначе, Србија је земља-посматрач од 2013. године у ОДКБ.