Прочитај ми чланак

ПОКРЕЋУ ИНИЦИЈАТИВУ ЗА СМЕНУ ВУЧИЋА: Оптужују га да крши Устав

0

Председник Нове Србије Велимир Илић изјавио је да ће Нова Србија покренути иницијативу за опозив председника Србије Александра Вучића због непоштовања Устава и злоупотребе уставних овлашћења.

„Председник Србије упорно крши Устав, он је преузео улогу свих институција. За ту иницијативу имамо подршку удружења омладине, сељака и грађана“, рекао је Илић ма конференцији за новинаре.

Он је додао да ће позвати и све лидере опозиционих странка да се прикључе и подрже ову иницијативу Нове Србије.

Илић је казао да се потпуно слаже са Аном Брнабић, председницом Владе Србије, која је у Бриселу рекла да је у Србији мало објективног и избалансираног новинарства и додао да Нова Србија стално о томе прича.

„У Србији заправо нема ни објективног, ни избалансираног новинарства. Нема новинарства уопште, јер нико не сме ништа да пита, нити објави било какву критику на рачун Владе и председника, осим неколицине медија. Медији су под потпуном контролом Срспке напредне странке, Владе и председника Србије Александра Вучића.“, нагласио је Илић.

Он је истакао да нико нема простора у медијима са националном фреквенцијом и да у дневницима, који трају пола сата, само председник Србије „држи слово“, а да новинари причају и да он одобрава садржај целог дневника.

„Чекамо још када ће да се појави и у временској прогнози да нам каже какво ће време да буде сутра, јер он и временске прилике контролише“, рекао је Илић.

Он је тражио од премијерке Ане Брнабић, пошто већ говорио о томе да медији нису објективни и избалансирани, да каже шта она чини да се стање у медијима у Србији поправи и да се омогући слобода медија и рад без цензуре.

Говорећи о посети турског предсеника Реџепа Тајп Ердогана, Илић је истакао да је то како се власт понела понизно са све певањем на турском министра иностраних послова Ивице Дачића Ердогану, једна од „највећих срамота у новијој историји Србије“.

„Све до чега смо, после посете дошли, јесте прича о изградњи ауто-пута Ниш – Приштина – Тирана који српска власт представља као пројекат века. То је пројекат на штету Србије, ту нема никаквог интереса државе за изградњом таквог ауто-пута, то је само и једино прављење зелене трансферзале и чињење услуга Вучићевим пријатељима Рамушу Харадинају, Едију Рами и Ердогану“, казао је Илић.

Илић је питао градоначелника Београда Синишу Малог када ће град бити одблокиран због радова и да ли нема времена да се бави Београдом јер у Драчу, има нови пројекат као оне у Бугарској.